Група міжнародних незалежних експертів Belingcat довела, що "Бук-М1", який збив Боїнг MH17 рік тому не міг бути українським. Представники російського Міністерства оборони свідомо брехали і фальсифікували докази своєї версії злочину.

На початку червня минулого року представники компанії-виробника ракетного комплексу "Бук-М1" "Алаз-Антей" оприлюднили доклад з "доказами" того, що малазійський літак нібито збили з району села Зарощенського. Вони стверджували, що ця територія частково контролювалася ЗСУ і вони мали технічну можливість скоїти злочин.

"Заявлений район пуску не контролювало українське військо, а, навпаки, він знаходився в безпосередній близькості від російських позицій. Більше того, у повітряному просторі України не було російської військової активності, яка вимагала б застосування "Бук-М1". Крім того, на супутникових зображеннях Google Earth або в інтерв'ю з місцевими жителями немає свідчень про наявність українських військ у цьому районі 17 липня 2014, тим більше у супроводі "Бук-М1"", - йдеться у підсумку докладу експертів.

За їх даними, представники Міністерства оборони Росії свідомо надали брехливу інформацію на прес-конференції 21 червня 2014 року. Більше того, фотографії місцевості з "українським" "Буком" в районі Зарощенського були або сфальсифіковані, або свідомо невірно інтерпретовані.

"Український "Бук-М1" не міг зробити постріл з цього району. Також спостерігається явна відсутність свідоцтв, що підтримують гіпотезу про те, що ракета взагалі була запущена з цієї позиції. Більш того, деякі інтерв'ю однозначно суперечать цій гіпотезі", - зазначено в докладі.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Читайте також: Малайзія вимагає від ООН створення трибуналу по справі збитого Боінга

Експерти прискіпливо дослідили територію можливого запуску "Бука" по версії росіян і дійшли висновку, що навіть "можлива" територія цілком перебувала під повним або частковим контролем бойовиків.

За даними міжнародних експертів та розвідки США ракета прилетіла в літак з півдня, району Сніжного. Росіяни стверджують, що вона прилетіла з південного сходу, з району Зарощенського.

"За допомогою супутникових знімків Департамент Оборони США визначив ймовірне місце пуску на схід від Сніжного. Є також різні повідомлення про те, що в цьому районі 17 липня 2014 перебувала система ракетного вогню "Бук". Також вдалося геолоціровать фотографії передбачуваного сліду ракети. Журналісти, що працювали в цьому районі, виявили вигорілу ділянку поля, що вказує на пуск ракети. Інтерв'ю з жителями найближчого до місця падіння села підтвердили пуск ракети з цього району", - зазначено у підсумку докладу.

18 липня експерти Bellingcat пообіцяли оприлюднити документ із щонайменше 200 прізвищами російських військових, які мають відношення до збиття малайзійського Боїнгу в минулому році.

"Ми знаємо, що частини 53-й бригади ППО рухалися в бік України. Можемо сказати, які люди входили в конвой і які люди сиділи за кермом зенітно-ракетного комплексу. Ми знайшли фото людини, що стоїть на тлі того самого "Бука", з якого був збитий MH17... На всіх фото і відео він поруч саме з тим комплексом, який 17 липня перебував на території України", - заявив в інтерв'ю німецькому виданню Bild засновник проекту Єліот Хіггінс.

Читайте по темі: Британські журналісти знайшли військових , які збили малазійський Боїнг

Міжнародна група слідчих по справі падіння Боїнгу вже зробила чернетку фінального докладу і направила його країнам-учасницям. Вони пообіцяли опублікувати кінцеву версію документу в першій половині жовтня 2015 року. Одразу після отримання цієї версії докладу, Малайзія відправила вимогу до міжнародного трибуналу по факту збиття цивільного літака.

Росія, в свою чергу, виступила за внесення змін до висновків експертів і проти ідеї створення трибуналу.