Журналіст Андрій Кондратенко розповів про те, чому затягується створення в Україні Державного бюро розслідувань (ДБР) і про те, хто претендує на пост глави цього відомства.

ДБР – набагато масштабніший за рівнем завдань і можливостей правоохоронний орган порівняно з Національним антикорупційним бюро (НАБУ), пише він у своїй статті на "Цензор.НЕТ".

НАБУ може переслідувати лише вищих посадових осіб, і лише за корупційні діяння, ДБР же – усіх чиновників і майже за всі кримінальні злочини.

Відбір кандидатів на пост глави ДБР та його заступників закінчився в грудні 2016 року. Комісія обрала 19 кандидатів.

Серед них шестеро – вихідці з системи прокуратури, четверо представляють Національну поліцію, двоє "делеговані" СБУ. Решта – один представник ДФС, один суддя, один співробітник Адміністрації Президента, один працює в системі юстиції. До числа фіналістів також потрапив один викладач і один власник приватної юридичної практики. А також один народний депутат.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку До 500 гривень повернеться на картку: ПриватБанк порадував приємним сюрпризом
Показати ще

Одним з критеріїв, за яким можна судити про настрої та рівен підготовки кандидатів, є написані ними есе на тему "10 першочергових кроків ДБР в перші півроку роботи", а також публічні презентації свого бачення роботи нового відомства.

Викладацький стиль: Трофименко, Усатий

[[{"fid":"178525","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"300","width":"600","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

У число кандидатів, які набрали максимальну кількість балів, потрапили керівник приватної консалтинго-правової компанії Володимир Трофименко та доцент Київського національного університету Григорій Усатий (раніше працював у податкових органах).

Твори і презентації обох кандидатів виконані не в "менеджерському", а в "консультаційно-викладацькому" стилі. Ймовірно, що авторам комфортніше бути радниками, аніж керівниками.

Популістський стиль: Варченко, Македон

[[{"fid":"178526","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"300","width":"600","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ольга Варченко, яка працює начальником Управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ (в народі відомий як "департамент Кононенко-Грановського") пообіцяла через півроку "довести до логічного кінця" всі резонансні кримінальні провадження, які передадуть ДБР.

Народний депутат Юрій Македон вирішив вразити комісію переліком регламентів та інструкцій, що збирається підписати на посаді керівника Бюро – в його есе вказані 30 назв.

Менеджерський стиль: Матіос, Горащенков

[[{"fid":"178527","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"300","width":"600","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

З числа претендентів "менеджерським" підходом і конкретикою відзначилися військовий прокурор Анатолій Матіос і керівник Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації Президента України Олексій Горащенков. За їх матеріалами видно, що вони обидва чітко розуміють, з чого починати і як рухатися, щоб механізм ДБР запрацював у найкоротші терміни.

Однак твердження голови ДБР затягується через Міністерство охорони здоров'я.

Заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова звернула увагу на те, що, згідно із законом, співробітники ДБР повинні щорічно проходити обстеження на поліграфі. Вона вважає, що й відбір кандидатів повинен проходити з тестуванням на поліграфі.

Порядок тестування має розробити МОЗ та затвердити Кабмін. Після чого повинна бути запущена процедура відбору компанії, яка організовує тестування.

Проте МОЗ досі не розробило відповідний порядок, а попереду ще відбір компанії-виконавця. У кращому випадку, етап тестування кандидатів на поліграфі закінчиться до червня.

При цьому, згідно з КПК України, ДБР має бути створено не пізніше 20 листопада 2017 р. При цьому, за словами фахівців, після призначення керівництва знадобиться не менше півроку, щоб укомплектувати мінімально необхідний для роботи Бюро штат.

Як пише журналіст, таки чином, процес створення ДБР явно штучно затягується.

Інформаційний портал "Знай.ua" писав раніше, як відбувається формування ДБР.