У п'ятницю, 21 вересня, на 90-му році життя помер колишній прем'єр-міністр України, політик і громадський діяч Віталій Масол.

Про це повідомив заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур.

Віталій Масол працював главою українського уряду в останні роки існування УРСР - в 1987-1990-х. Його змістила з крісла революція на граніті.

Однак на посаду прем'єра Віталій Масол все-таки повернувся, але вже у незалежній Україні - в 1994 році. Та Масолу знов не пощастило – новообраний глава держави звільнив його вже в наступному 1995 році.

Прем'єр, якого відсторонили студенти

Своє перше прем'єрство Масол "відбував" у період так званої "перебудови" та гласності, оголошеної Михайлом Горбачовим.

У жовтні 1990 року розпочалось голодування студентів, відоме, як "революція на граніті". Молоді українці висунули кілька вимог до влади: непідписання нового союзного договору, переобрання Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року, повернення українських солдатів на територію України для проходження подальшої строкової служби, націоналізація майна КПУ та комсомолу, а також відставка прем'єра Віталія Масола.

Після двох тижнів протестів до майже 160 студентів, які голодували в центрі Києва, приєдналися депутати парламенту, а акції протесту студентство організовувало по всій країні.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Зрештою, депутати виконали вимоги студентів, крім одного - не погодилися на розпуск парламенту і призначення нових виборів. Парламентарії вирішили спочатку провести референдум про довіру до Верховної Ради, але цього так і не відбулося.

А Віталій Масол під тиском студентів оголосив про відставку.

Лідер з найкоротшого терміну прем'єрства

Віталій Масол відзначився тим, що пробув на посаді прем'єра менше всіх глав уряду незалежної України. Вдруге його призначили прем'єром напередодні президентських виборів 1994-го, а незабаром після того, як був обраний президентом Леонід Кучма, - він написав заяву про відставку, "у зв'язку з виходом на пенсію".

Причиною швидкої відставки Масола називали те, що він не зміг знайти спільну мову з Леонідом Кучмою, який мав прогресивні погляди в економіці - Віталій Масол залишився прихильником соціалістичних, антиринкових поглядів.

Віталій Масол під час візиту до Києва прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер, 1994 рік

Після виходу на пенсію Віталій Масол вів тихе життя, хоча і відвідував публічні заходи як гість.

Скандал "під завісу"

Віталій Масол ще раз виявився в центрі скандалу. Це сталось в 2013-му після того, як журналістка одного з видань взяла у нього інтерв'ю і в Facebook оприлюднила деякі висловлювання Віталія Масола.

За її словами, екс-прем'єр висловив припущення, що до вбивства донецького бізнесмена Євгена Щербаня на початку 90-х причетний Віктор Янукович, а до загибелі колишнього голови Нацбанку Вадима Гетьмана - Віктор Ющенко.

Це інтерв'ю з'явилося, але без згадки про ці вбивства. Сам Віталій Масол категорично заперечував наведені висловлювання.

Мосол під час відкриття меморіальної дошки Щербицькому в Києві (2013 рік) - одне з останніх появ на публіці

Віталій Масол назавжди "залишився в СРСР", жалкував про розпад союзу, говорив, що Михайло Горбачов розвалив потужну країну і повинен бути за це покараний.

Не менш критично він відгукувався про президентів незалежної України, оскільки вважав, що всі, хто при владі, перш за все думають, як "покласти гроші собі в кишеню".