Таку інформацію порталу "Рoliteka" повідомив політолог, голова Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Причина, згідно з якою законопроект про бюджет буде прийнятий в обхід ефектних політичних скандалів - майбутні вибори на посаду президента, заплановані на березень 2019 року.

"Баталії виявляться досить серйозними, але не потрібно перебільшувати, - повідомив Руслан Бортник. - З одного боку, уряд усвідомлює, що даний бюджет не він буде реалізовувати. При самому вдалому розкладі уряд зможе дотягнути до літа-осені наступного року: новий президент змінить Кабмін. З іншого боку, лобістські групи, починаючи від аграріїв і військово-промислового комплексу і закінчуючи мажоритарниками усвідомлюють, що все, внесене в цей бюджет, вже не вдасться роздобути".

Руслан Бортнік

До того ж, експерт пояснив, що негласне протистояння близько бюджетних показників вже є на даний момент. Їх узгоджують між собою всі зацікавлені сторони "під килимом".

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

"Воно відбувається між владою України і МВФ. Уряд і президент - другий рівень, «Блок Петра Порошенка»-«Народний фронт» — третій рівень. Четвертий - між коаліцією і мажоритарниками і п'ятий - між урядом і елітами з регіонів", - пояснив політолог. "Проте всі ми розуміємо, що найімовірніше, це бюджет на півроку, і новий уряд внесе в нього значні зміни", - додав він.

Даний факт є поясненням нереалістичності закладених у нього показників. У числі іншого, викликають сумніви курс гривні, інфляція і держборг.

"Це бюджет стагнації, - заявив Бортник. - У ньому лежить мінімальне зростання витрат, що не досягають рівня 2013 року. Навіть військові, якщо подивитися в доларовому еквіваленті, стануть отримувати лише близько 10% прибутку, порівняно з 2013 роком. Помітно, що бюджет написаний під тиском МВФ. Депутати постараються його ще раз суттєво переписати, прибравши соціальні витрати, намагаючись використовувати бюджет в якості виборчої листівки. З'являться заяви про зростання мінімальної зарплати і пенсій, приріст обсягу субсидій та розширення списку соціальних пільг. Даний парад популізму ми ще побачимо у парламенті".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Томенко розкритикував бюджет на 2019 рік, повідомивши, що владу дешевше розігнати, ніж утримувати.

Також Знай.UA писав про те, що мільйони, які чиновники обіцяли школам, було вирішено "заощадити".

Крім цього, Знай.UA розповідав, що був затверджений закон "Про освіту". Стало відомо, яких змін варто чекати.