Центральна виборча комісія ще 8 лютого завершила реєстрацію кандидатів у президенти України на чергових виборах, які пройдуть 31 березня. Загалом зареєстровано 44 кандидати, із яких 20 - самовисуванці й 24 - висуванці від політичних партій.

Зрозуміло, що серед такої великої кількості переважна більшість – так звані технічні кандидати. Та не залежно від цього, всі вони, згідно закону, внесли до ЦВК заставу у розмірі 2,5 мільйони гривень.

Куди ж потраплять мільйонні застави кандидатів у президенти, які програють у першому турі виборів, а це – 42 особи. І чи можна ще передумати і відмовитись від балотування, а якщо так, то що буде із заставою?

На всі питанні Центральна виборча комісія дала детальне роз'яснення. Про це йдеться у відповіді секретаріату ЦВК комісії на запит "Української правди".

Як з'ясувалось, від великої кількості кандидатів виграє український бюджет. Адже грошова застава не повернеться жодному з 42 кандидатів, які не вийдуть у другий тур. Вона перераховується у держбюджет.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Грошова застава повертається суб’єкту її внесення (політичній партії чи кандидату на пост президента України) у разі, якщо відповідного кандидата визнано обраним президентом України або включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування. В інших випадках грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету України", – пояснює комісія.

Крім того, свої мільйони втратять і ті кандидати, які раптом передумають балотуватись. До слова, зробити це можна не пізніше ніж за 23 дні до дня виборів. Тобто, передумати кандидати ще можуть, а от гроші забрати назад – вже ні.

Єдиний випадок, коли ЦВК повертає заставу – якщо заявникам відмовили в реєстрації кандидатом. Повернення відбувається у п'ятиденний строк з моменту ухвалення відповідного рішення.

Таких заявників, яким відмовили у реєстрації, є досить багато, адже до ЦВК із заявами звернулися 93 людини. Це майже вдвічі більше, ніж було під час виборів у 2014, тоді звернулися 53 людини.

Нагадаємо, 8 кандидатів у президенти звернулися до поліції з проханням про охорону. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Як повідомляв портал Знай.ua, Центральна виборча комісія зареєструвала рекордну для України кількість кандидатів в президенти на вибори 2019 року

Також Знай.ua писав, останні соцопитування продемонстрували, що Володимир Зеленський суттєво відірвався від інших кандидатів у президенти України.