Кандидата у президенти України від політичного руху "Слуга народу" Володимира Зеленського з ким тільки не порівнювали – з італійським коміком, котрий також прийшов у владу без досвіду, із емоційним Трампом та легендарним Рейганом. Втім, мало хто замислювався над тим, що всі кроки лідера "Кварталу 95" дуже нагадують діяльність екс-президента США Барака Обами.

"Квартал 95" у Івано-Франківську
"Квартал 95" у Івано-Франківську

Принаймні, таку думку у своєму блозі висловив Олексій Мінаков. Що ж спільного у цих таких різних на перший погляд людей?

Екс-президент США Барак Обама
Екс-президент США Барак Обама

"Так, інтелігент Обама був далекий від того, щоб називатися коміком. Так, там зовсім інша політична система: Обама брав участь в праймеріз і їздив по всій країні. Однак досвід Обами може бути цікавий в тому аспекті, що він зміг викликати інтерес у молоді до виборчої кампанії - мобілізував традиційно пасивну частину суспільства на вибори. Так, американці у віці 18-29 років становили 18% електорату і дві третини з них проголосували за Обаму. Тобто він став в тому числі "президентом молоді", - нагадує Мінаков.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Володимир Зеленський, "Слуга народу"
Володимир Зеленський, "Слуга народу"

Отже, основні схожі риси Обами і Зеленського, як каже експерт, полягають у наступному:

Обама пропагував зміни і уявляв, як їх досягти

Екс-президент США Барак Обама
Екс-президент США Барак Обама

У 2006 він випустив книгу " Зухвалість надії: Думки про відродження американської мрії", яка стала бестселером. Слоганами його кампанії 2008 року були "зміни, в які ми можемо повірити", "зміни, які нам необхідні" і "так, ми можемо!".

Екс-президент США Барак Обама
Екс-президент США Барак Обама

"В українських реаліях більшість населення теж вважає, що країна рухається в неправильному напрямку. Тому всі кандидати - торговці надій і змін: хтось продає світ, хтось економічне благополуччя, хтось і те, і інше. Зеленський серед всіх має особливе, привілейоване, становище - завдяки відмові Святослава Вакарчука від участі в гонці, він монопольно задовольняє запит суспільства на "нові обличчя", - додав експерт.

Таким чином Зеленський хоче людям "дати відпочити" від обридлої реклами старого зразка, яка нічого доброго, окрім агітації не віщує.

Обама виступав проти війни в Іраку - ставка на дипломатію, а не на агресію

Барак Обама
Барак Обама

Зеленський теж виступає проти війни. В інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону він сказав: "Йти туди війною? Я взагалі проти. Тому що я така людина. Я може бути жорсткий як керівник в "Кварталі", але я дуже ліберальний ... Тому будь-який варіант ... ми туди підемо армією ... я прибираю цей варіант".

Обама не "ділив" громадян

Екс-президент США Барак Обама
Екс-президент США Барак Обама

"Ні чорношкірої, білої, латинської чи азіатської Америки - є Сполучені Штати Америки. Політологи люблять ділити нашу країну на "сині" (демократичні) і "червоні" (республіканські) штати. Так ось, у мене для них новини. Ми молимося прекрасному Богу в синіх штатах і не любимо, коли федеральні агенти снують по нашим будинкам в червоних штатах ", - говорив Обама.

Зеленський з огляду на українські реалії робить практично теж саме, згадати хоча б його звернення із закликом приєднатися до команди.

Команда Зеленського, рух "Слуга народу"
Команда Зеленського, рух "Слуга народу"

Інший яскравий приклад - тизер серіалу "Слуга народу-3". Мовляв, олігархи розпалюють ворожнечу між українцями, використовуючи мовне питання, щоб відволікти від економічних проблем:

"Ось на цій різниці ми і зіграємо. Поки народ не влаштував вам путч, ми влаштуємо йому срач. Знову мовне питання. Вічний двигун народної гризні. 27 років працює ... Головне, щоб Схід ненавидів Захід, а Захід ненавидів Схід"

Помилки Обами не ставали критичними - їх прощали

Екс-президент США Барак Обама
Екс-президент США Барак Обама

Наприклад, в одній з передвиборчих промов він сказав, що його двоюрідний дід брав участь у звільненні польського Освенцима, переплутавши з німецьким Бухенвальдом. На Обаму посипалася критика - мовляв, він не знає географії та історії.

Обама сміється
Обама сміється

"Зеленський теж встиг потрапити в скандал, коли стало відомо, що у нього є кіпрські офшори. А журналісту Радіо Свобода на питання про бізнес в Росії він різко відповів: "Я нікому нічого не винен". Представник президента в парламенті Ірина Луценко навіть встигла назвати Зеленського "російським пропагандистом". Через кілька днів Зеленський вийшов зі складу акціонерів кіпрської компанії. Подібні скандали б'ють по рейтингу політиків, але прощаються Зеленському з його стійкою репутацією", - вважає Мінаков.

Обаму підтримували зірки

Скарлетт Йоханссон
Скарлетт Йоханссон

Тут можна згадати вірусний відеокліп "Yes, we can" ( "Так, ми можемо") за участю актриси Скарлет Йоханссон і співака Джона Ледженд, а також "Crush on Obama" ( "Закохана в Обаму") з моделлю Амбер чи Еттінджер. На підтримку Обами висловлювалися репер Jay-Z, актор Том Хенкс, ведуча Опра Уінфі і інші. Кумири молоді і не тільки масово вказували на свого фаворита.

В Україні ж справа не тільки в виході серіалу "Слуга народу-3" в цей період. Широке коло друзів Зеленського з шоу-бізнесу підключиться в якості VIP-агітаторів, до порад яких прислухаються.

Катя Осадча та Володимир Зеленський
Катя Осадча та Володимир Зеленський

Алекс Мочанов та Володимир Зеленський
Алекс Мочанов та Володимир Зеленський

"У будь-якому випадку, Зеленський з високою ймовірністю вийде в другий тур, якщо його штаб буде продовжувати так само грамотно діяти, є окремі схожості з результативною кампанією Обами 2008 року", – підсумував він.

Дивіться: Барак Обама після відходу з Білого дому

Нагадаємо, Мочанов розповів про лідера Кварталу 95.

Як повідомляв "Знай.ua", українці показали, що знайшли у Зеленському. Також "Знай.ua" писав, що Зеленський пояснив, що зробить з комуналкою після перемоги.