Українцям надали корисні поради щодо участі у виборах президента, які відбудуться в неділю, 31 березня.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Для голосування виборцю необхідно з’явитися на виборчу дільницю в день проведення виборів, повідомляє Рoliteka.

На виборчій дільниці виборець повинен отримати один чистий бюлетень. Для цього він має надати члену дільничної виборчої комісії один документів, які підтверджують його особу та громадянство України.

Якщо виборець голосує на звичайній виборчій дільниці, то йому необхідні:

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще
  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для тих, хто отримав громадянство недавно);
  • військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

    вибори в Україні
    вибори в Україні

Якщо виборець голосує на закордонній виборчій дільниці, то йому знадобляться:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • дипломатичний паспорт;
  • службовий паспорт.

У разі помилки при заповненні бюлетеня виборець може звернутися до комісії і повідомити про це, попросивши новий бюлетень. Щоб його отримати, виборцю необхідно буде написати письмову заяву. Після цього він отримає інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Варто нагадати іще один важливий нюанс - перед виборами необхідно перевірити наявність свого імені в списку виборців. Це можна зробити як в приміщенні дільничної виборчої комісії, так і онлайн, користуючись офіційним сайтом Державного реєстру виборців.

Перевірити своє прізвище в списках можна в дільничній виборчій комісії, до якої відноситься виборець. У вивішених списках необхідно знайти своє прізвище. Ще один спосіб з’ясувати свою наявність у списку – прийти до відділення ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації з паспортом.

Нагадаємо, чим ближче вибори, тим більше розпалюються пристрасті навколо них і цього разу мова піде про фальсифікації в кількості виборців.

Як повідомляв раніше Знай.ua, експерти назвали механізми фальсифікації президентських виборів в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що передвиборча кампанія ще не досягла апогею, однак уже на її початку зафіксовані масові порушення, пов'язані із тіньовою оплатою послуг агітаторів.