«Підвозили людей. Один виборець намагався винести бюлетень. Зафіксовані випадки, коли офіційні спостерігачі відзначали тих, хто проголосував», - уточнив Юрій Власенко, керівник юридичного департаменту Центру захисту киян.

Активісти організації розповіли про найбільш кричущі, на їхню думку, факти порушень на виборчих дільницях в столиці. Основні - підвезення людей, відсутність їх у списках.

«Безпрецедентним була ситуація на ділянці 800590 в окрузі 221. Будинок за адресою вулиця Івана Мазепи, 1, був внесений до списків як житлове приміщення, хоча за фактом їм не був».

За словами Власенка, понад 300 осіб подзвонили на гарячу лінію з заявою про те, що не знайшли себе в списках.

«Зафіксовані випадки, коли виносили бюлетені за межі дільниці. Фотографували, ймовірно, з метою отримання фінансової винагороди », - прокоментував правозахисник Віталій Нестор. Таке правопорушення, зокрема, сталося на ділянці 800146 на вул. Архітектора Вербицького, 14Г. За словами Нестора, поліція оперативно склала акт.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Також юристи ЦЗК отримали повідомлення про те, що в Шевченківському районі на урнах для бюлетені немає пломб. Інформація надійшла з виборчої дільниці 801 034, округ №223, за адресою Януша Корчака, 32.

На порушення також звернув увагу активіст Михайло Ковальчук: «Поліська, 9. На ділянці 800197 спостерігач зауважив факт порушення. Прийшла людина, яка знайшла себе в списках але за нього хтось уже проголосував, навпаки ПІБ стояв не його підпис. Йому видали ще один бюлетень. Крім того, кількість відривних талонів за кілька хвилин збільшилися на 158 штук. Викликали поліцію», - написав він у своєму фейсбуці.

31 березня в Києві, в ході кампанії з виборів президента України, правоохоронні органи зафіксували понад 240 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Нагадаємо, ГО «Центр захисту киян» приймає інформацію про порушення на гарячу лінію 0 800 30 2019 для оперативної фіксації порушень виборчого процесу.