Четверта в світі за запасами природного газу компанія "Туркменнафтагаз" вирішила повернутись на ринок Євросоюзу. Корпорація увечері 16 квітня заявила, що відновлює зупинене в 2016 році прокачування природного газу з Туркменістану в північному напрямку на Узбекистан, Казахстан та РФ.

Якщо врахувати, що в 2016-2019 роках зростання споживання азіатських ресурсів на внутрішньому ринку Росії не зафіксовано, можна прийти до висновку, що найближчим часом Газпром повернеться до старої схеми - займеться змішанням ресурсу різних виробників з подальшим перепродажем азіатського газу споживачам Центральної Європи. Левову частину перепроданого азіатського ресурсу Газпрому вже з кінця 2019-го доведеться поставляти в ЄС через Україну, пише видання "Хвиля".

Компанія "Туркменнафтагаз", яка заявила про відновлення поставок, оперує родовищем Галкиниш з запасами понад 20 трлн куб м газу. Воно освоюється за допомогою інвестицій КНР з далеким прицілом на Європу: китайським компаніям, які оперують в Туркменістані, вигідніше продавати газ в напрямку ЄС, який розташований ближче до родовища, ніж індустріальні райони східного Китаю.

Угоду про відновлення експорту газу в Європу між ЄС і Туркменістаном було укладено восени 2018 року. Після цього ЄС приступив до формування офіційного представництва ЄС в туркменській столиці Ашгабат і почав роботу з консорціуму Caspian Gas Pipelines. Цей газопровід обходить території РФ і України, і конкурує з газопроводом "Середня Азія Центр" (САЦ).

Згідно проекту він повинен пройти з Туркменістану до Азербайджану по дну Каспійського моря, юридичний статус якого влітку 2018 року остаточно визначили як "міжнародні води". На виході новий Каспійський газопровід повинен з'єднатися з газопроводом TANAP, який був запущений в Туреччині у 2018 році під патронатом ЄС.

Все це суперечить інтересам Росії. Тому у РФ просто не залишилося іншого виходу, крім як повернутися до раніше припинених перепродажів туркменського газу, в надії хоч якось відтягнути час запуску нового проекту.

За планами російського Газпрому, певну частину нового ресурсу з 2020 року може взяти новий трубопровід "Турецький Потік". Однак потенційний покупець знаходиться дуже далеко. До того ж майновий статус сухопутної частини трубопроводу через позицію влади Туреччини вже кілька років перебуває в підвішеному стані. З цих та інших причин левову частину перепроданого азіатського ресурсу "Газпрому" вже з кінця 2019 роки доведеться поставляти в ЄС через Україну, в тому числі через ризиковані в плані транзиту східні райони нашої країни.

Нагадаємо, російський газопровід "Північний потік-2" не замінить транзит газу через Україну. Про це заявив представник АТ Nord Stream 2 Йенс Мюллер.

Як повідомляв портал Знай.ua, Меркель та Макрон домовились щодо Північного потоку-2

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також Знай.ua писав, президент Польщі присоромив європейських колег за Газпром і "Північний потік-2".