Викрадення людини, ув'язнення її в невідомому місці, порушення кримінальної справи, допити без адвоката і неможливість визначити місцезнаходження людини. Це аж ніяк не сценарій бойовика або кримінального серіалу, а реальні умови, в яких доводиться існувати українським імпортерам. Як наслідок - державний бюджет вже недоотримує 34 мільйони гривень зборів, передає Obozrevatel.

Така коротка фабула історії, яка могла б бути історією успішного старту бізнес-проекту, якби трапилася десь в іншій країні. Дмитро Олійник вирішив відкрити власний бізнес, але так як він мав намір це робити чесно і за законом, то до жодних високих кабінетів він попередньо не ходив і нікому хабарів не заносив. Вивчив ринок, вклав гроші, зареєстрував кампанію, вийшов на зв'язок з постачальниками. В кінці квітня провів переговори щодо поставок відомою міжнародною компанією олії базової грецького походження. Варто зазначити, що попит на товар в Україні зараз досить високий і будь-який поставці наша держава і влада мали б тішитися, оскільки це знижує ціни на ринку, а обсяги імпорту дають додаткові надходження до бюджетів, в м'яко кажучи, не дуже оптимістичній економічної ситуації, в якій знаходиться наша країна.

На початку травня українська компанія ТОВ "Софт Оіл" підписала контракт на постачання з іноземною компанією. І вже в 20-х числах травня в Миколаїв прийшли два танкери з олією.

Все, здавалося б, йшло гладко: з дозволу і під контролем митниці в Миколаєві олію було злито. Митники відібрали зразки для лабораторних аналізів. І вже 28 травня лабораторія видала висновок, що декларант, правильно визначив код товару. Це повністю підтверджувало митні декларації на імпорт. Однак за день до цього директор компанії просто зник. Як розвивалися події далі - в інтерв'ю з адвокатом компанії "Софт Оіл" В’ячеславом Тиховлисом і її власником Дмитром Олійником:

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

- З 27 травня, - розповідає Дмитро Олійник, - директор компанії "Софт Оіл" Кирило Суворов просто недоступний. Телефон вимкнений, вдома він не з'являється, а його рідні стверджують, що його забрали на допит до податкової міліції Дніпропетровської області і досі тримають там. Уже три тижні ні я, ні його адвокат не можемо з ним зв'язатися. Адвокат звертався до слідчого і до прокурора, з вимогою надати доступ до клієнта для надання правової допомоги. Ці законні вимоги просто проігнорували. Заяви в прокуратурі та податковій міліції знаходяться вже більше тижня.

5 червня 2019 року до податкової міліції в Дніпрі приїжджали родичі Кирила Суворова з вимогою звільнити людину, або хоча б пояснити, на якій підставі він затриманий, якщо він затриманий, пояснити який у нього процесуальний статус. Адже не можна ж просто так закрити людину і тримати його в підвалі, це неможливо. Спочатку в податковій міліції їх прихід ігнорували, ніхто до них не виходив. І тільки після того як вони влаштували там скандал до них почали виходити співробітники податкової міліції та розповідати про те, що вони його, нібито, законно утримують, що, нібито, він проходить за програмою захисту свідків. Наплели цим людям, якусь ахінею і вони змушені були поїхати, так і не отримавши жодної інформації про те, що з людиною. Слід зазначити, що разом з родичами був також адвокат. Але ні родичів, ні адвоката до Кирила Суворова не допустили. Як стало відомо пізніше, саме в цей день він перебував в приміщенні податкової міліції по вул. Сімферопольської в Дніпрі. Вражає те, що імена оперативних співробітників податкової міліції, які забирали Кирила, а потім приїжджали за його речами, а в даний час тримають його десь в катівнях, - відомі. Ці люди діють відкрито і з особливою зухвалістю. Це Олексій Тарасенко, Олександр Стадніченко, Станіслав Грищенко. Кричуща дикість і беззаконня. Викрасти людину, тримати його десь під замком, віджимати товар. Це ж відвертий бандитизм!

Адвокат 11 червня звернувся з заявою до слідчого судді Жовтневого районного суду міста Дніпро з приводу незаконного позбавлення волі без рішення суду і що ці незаконні дії вчиняються співробітниками податкової міліції. Слідчий суддя негайно відреагував на цю заяву. Того ж дня на 17:30 було призначено розгляд заяви. Були запрошені слідчий і прокурор. Однак на судове засідання в той день вони так і не з'явилися, і суд змушений був перенести засідання. Коли судове засідання все ж відбулося, то і слідчий, і прокурор заявили, що вони не знають, де знаходиться Кирило Суворов і, що співробітники податкової міліції його не тримають, а допитавши його двічі 27 травня 2019 і 5 червня 2019 року, відпустили.

Іноді міліціонери дають рідним поговорити з Кирилом по телефону, але під наглядом, при цьому Кирилу заборонено говорити де він знаходиться. Міліціонери залякують рідних Кирила і брешуть їм, що він знаходиться у них за програмою захисту свідків. Родичі Кирила бояться звертатися за допомогою до правоохоронних органів. Рідні згадували, що коли питали у Кирила, чи потрібна йому допомога, то він відповідав - "так". Відзначають, що Кирило відповідає коротко так / ні, в його голосі відчувається тривога.

- Розкажіть про створення компанії, чому ви вирішили завозити в Україну олії, і хто стоїть за нападом на ваш бізнес?

Дмитро Олійник: - Компанія була створена за моєю ініціативою влітку 2018 року, але до травня 2019 абсолютно ніякої діяльності не вела. На початку травня я підписав з Кирилом Суворовим документи про переоформлення компанії на мене і на посаді комерційного директора вів переговори про постачання олій, їх розміщення на базі в Миколаєві, митного очищення і подальший продаж в Україні. У цей час частину документів підписував я, частину документів підписував Кирило Суворов, тому що він залишався ще на посаді директора.

Що стосується причин поставки саме олії базової до України, то хотів би пояснити наступне. До введення Російською Федерацією заборони на експорт в Україну індустріальних олій, а потім і олії базової, російські постачальники були основним джерелом олії в Україні, для прикладу з Росії імпортувалося порядку 20000 тонн масел щомісяця. Але після введення заборони в Україні став різко відчуватися дефіцит і як наслідок почалося зростання цін. Моторні олії, які виробляються з базових олій, це найважливіший елемент роботи всіх двигунів внутрішнього згоряння. В умовах, коли на кордонах нашої країни йдуть військові дії забезпечення потреб держави у всіх сферах, в тому числі і оборонної, паливно-мастильними матеріалами є важливим стратегічним завданням. Але замість того, що б сприяти зміцненню економіки і обороноздатності України якийсь пан Пеньков Сергій Володимирович, начальник податкової міліції Дніпропетровської області, разом зі своєю бандою не криючись і заручившись підтримкою Дніпропетровської обласної прокуратури розв'язав внутрішню війну проти бізнесу, людей і по суті проти держави. Сергій Пеньков широко відома персона в бізнес-середовищі Дніпропетровщини. Стандартний набір методів "роботи": залякування, викрадення людей, фабрикування кримінальних справ, знищення бізнесу, вимагання хабарів. Підім'явши під себе прокуратуру Дніпропетровської області, він уявив себе місцевим царем. Він вирішує кому з бізнесменів дихати, а кому померти. Безумовно, що почуття абсолютної безкарності і вседозволеності не могли зародиться у Сергія Володимировича самі по собі. Поза всякими сумнівами він має підтримку в Генеральній прокуратурі України та центральному органі податкової міліції України. Я щиро боюся за життя і здоров'я Кирила Суворова, та й за свої також. Наша компанія не зробила нічого протизаконного тому я сповнений рішучості і впевнений, що нам вдасться зламати хребет міліцейсько-бандитського угруповання.

В ячеслав Тиховлис: - Ця справа - кричущий приклад беззаконня. За такою схемою будь-який директор будь-якої компанії може бути викрадений і під впливом погроз, насильства, наркотиків, або алкоголю примушений до дачі будь-яких свідчень. В умовах, коли людину тримають в катівнях, ламають його, не допускають до нього адвокатів, на питання про те, які свідчення може дати така людина відповісти легко. Він дасть ті свідчення, які захоче слідчий. Поза всякими сумнівами податкова міліція не роз'яснила Кирилу Суворову його права на захист, не пояснила наслідки відмови від адвоката, не пояснила, що дані їм показання можуть бути і будуть використані проти нього. З ініціативи і, скажімо так, під тиском податкової міліції Миколаївська митниця склала два протоколи про порушення митних правил. Наслідком цих протоколів може бути притягнення Кирила Суворова до адміністративної відповідальності в розмірі 180 000 000 грн. і конфіскація товару компанії на суму понад 7 000 000 доларів США. Кирило Суворов продовжує сидіти під замком у податкових міліціонерів третій тиждень!

- Дмитро, як ви вважаєте, те що відбувається з вами, вашою компанією і вашим бізнесом це вже результат роботи нового президента і його команди або все ще неподобство старих професіоналів?

Дмитро Олійник: - Я по справжньому вірю в ті позитивні зміни в житті країни в цілому і бізнесу зокрема, які уособлює Володимир Зеленський. Я не тільки голосував за нього на виборах, а й надавав юридичну підтримку його виборчому штабу на Дніпропетровщині. Якщо ми подивимося на те, скільки нових призначень після вступу на посаду Володимира Зеленського і хто поки ще залишається на своїх місцях, то однозначно можна стверджувати, що беззаконня і формений бандитизм здійснюють старі кадри. Пан Президент однозначно і недвозначно заявляв, що старому режиму настане кінець, злочинна гідра буде виметена з владних кабінетів. Але для цього потрібен час. Зверніть увагу, хто ж є пилососом грошових знаків і катами для старорежимної камарильї. Це податкова міліція! Орган, який вже два роки поза законом! Податкова міліція і боротьба зі злочинністю - це давно вже антоніми. Податкова міліція і є злочинністю, яка душить і шматує чесний бізнес, який не готовий ставати на коліна.

- Що в цей час відбувається з вантажем, який ввезений за всіма правилами?

Дмитро Олійник: - На даний момент вантаж заарештований і відкрито кримінальне провадження за статтею 205 Кримінального кодексу, за фактом створення або придбання юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності (фіктивне підприємництво). Я не можу про це спокійно говорити ... У чому незаконність в моїй діяльності? У тому, що я привіз в Україну дефіцитний товар, завдяки якому машини, трактори, танки будуть їздити? У тому, що я заплатив податків при розмитненні 8 000 000 грн. і ще заплачу 34 000 000 грн.? Або може моя недбалість в тому, що я не приніс валізу з грошима і не виявив поваги кому слід? У чому незаконність моєї діяльності, Сергію Володимировичу?

Я думаю, що кримінальну справу за ст. 205 КК, крадіжка Кирила і арешт олії це не останнє, чого нам треба очікувати. Пеньков Сергій Володимирович на цьому не зупинитися і на нас чекають нові неприємні сюрпризи.

Адвокат ознайомився з матеріалами клопотання про накладення арешту в суді. Завдяки чому ми знаємо імена учасників групи, руками яких відбувається насильство над нашою компанією. Серед них слідчі Сапсай О.В., Кириченко Є.В., Алексейчук К.В., Кривобок Р. В., Колотило С. В., а також прокурори Грицай С. М., Борисов К. А., Єлісєєв С. О. Справу зараз шиють податкові міліціонери і прокурори Дніпропетровська обласна прокуратура.

Строго кажучи, юридичною мовою, компанія відчуває на собі зараз такі обмеження. Перше - це арешт олії, накладений визначенням Жовтневого районного суду міста Дніпро і друге - це припинення Миколаївській митницею митного оформлення вантажу. Митниця склала два протоколи про порушення митних правил - за фактом прибуття кожного танкера - по протоколу. Заступник начальника митниці Сизов Микола Вікторович на словах говорить, що до вантажу і до компанії у Миколаївській митниці претензій немає. Єдина проблема - це пресинг, який чинить Дніпропетровська обласна податкова міліція. Компанія звернулася до судів за захистом своїх інтересів, але судові розгляди ще тривають. За збоченою і злочинною логікою податкової міліції раз компанія подавала нульові податкові декларації (в період коли діяльність не велася), значить, вона ухилялася від сплати податків. Ось такий нехитрий причинно-наслідковий зв'язок. І наслідуючи цю логіку, суд наклав арешт на товар компанії. Сергій Володимирович очевидно вважає, що якщо діяльності не було, то в цьому і є злочин? Бо немає з чого заносити в високий кабінет?

- Тобто до самого вантажу, до якості товару претензій немає?

Дмитро Олійник: - Ні, абсолютно. Митниця провела лабораторні дослідження і підтвердила, що з товаром повний порядок.

В ячеслав Тиховлис: - У компанії є позитивні висновки лабораторного дослідження, проведеного Миколаївській митницею. Коли прийшли танкери в присутності всіх зацікавлених осіб і служб були відібрані зразки. На першу партію в 1800 тонн були подані документи на митне оформлення. Компанія вже заплатила митних платежів приблизно на 8 млн. гривень. Для того, щоб розмитнити більшу частину, що залишилася, потрібно заплатити ще 34 млн. гривень митних платежів. У ситуації, що склалася це зробити неможливо. Крім збитків для самої компанії державний бюджет також зазнає втрат, адже компанія не може платити митні платежі.

- Вам не пропонували "вирішити" питання?

Дмитро Олійник: - Так, на нас виходили посередники, як ми розуміємо, від Пенькова Сергія Володимировича і пропонували "допомогу" у вирішенні проблеми за дуже істотну подяку. Але я відкинув такий формат вирішення проблеми і жорстко вимагав повернути Кирила і залишити компанію в спокої!

- ЗАПИТАННЯ ДО АДВОКАТА: Вам не здається, що кримінальну справу, викрадення директора та інші дії податкової міліції були спочатку заплановані для вимагання хабара?

В ячеслав Тиховлис: - Так, звичайно. Перше, що наштовхує на цю думку, і ми в цьому переконуємося все більше і більше - це початок всієї історії. Згідно із законом свідка викликають на допит повісткою не менше ніж за три дні до дня допиту. У людини є три дні на те, щоб знайти і порадитися з адвокатом, спланувати свій візит. В історії з Кирилом Суворовим маса подій відбулося в один день, а саме 27 травня 2019 року. В один і той же день було відкрито кримінальне провадження; Кирило схоплений, привезений до слідчого і допитаний; підготовлено слідчим клопотання про накладення арешту; погоджено це клопотання з прокурором; подано клопотання до суду. І в той же день судом накладено арешт на майно компанії. Це все в один день! Звертає на себе увагу та обставина, що кваліфікація злочину, внесена в ЄРДР, передбачає вчинення злочину групою осіб. В ході допиту Кирило Суворов посилається на свого ділового партнера Дмитра Олійника та навіть вказує його номер телефону! Адвокат Кирила Суворова більше тижня тому подав клопотання прокурору і слідчому про допит Дмитра Олійника, але досі ані прокурор, ані слідчий Дмитра Олійника на допит так і не запросили.

- Чи зверталися ви в антикорупційні і контролюючі органи?

В ячеслав Тиховлис: - Дмитро подав заяву в ДБР, в якому вказав, що співробітники податкової міліції викрали і незаконно утримують Кирила Суворова і не допускають до нього адвоката. На даний момент у нас немає даних відкрито кримінальне провадження.

Дмитро Олійник: - Події останній днів і тижнів свідчать, що тільки відсторонення керівництва податкової міліції, і ліквідація цієї служби не тільки де-юре, але і де-факто може покласти край відвертого і безсоромному беззаконню, а просто кажучи бандитизму.