В Україні потрібно знижувати податковий тиск, щоб розвивався бізнес. Український бізнес очікує від нового президента Володимира Зеленського захисту.

Про це розповів заслужений економіст України, економічний експерт Юрій Атаманюк в інтерв' для видання Рoliteka

"Потрібна програма дій, яка була б сприйнята бізнесом, людьми, відповідала б програмі президента. В якій повинні бути першочергові заходи і перш за все – це зміни щодо податкового законодавства, які повинні імплементуватися у вигляді прийнятого нового Податкового кодексу, з принциповими змінами . Такими, як наприклад, знищення податку на прибуток. Реально весь бізнес лише й думає, як цей податок обійти і не платити, малювати штучні витрати. Саме цим податком бізнес тримається в тіні, завдяки ПДВ бізнес дуже уразливий і не має розвитку," – зазначив Атаманюк.

За останні 5 років було введено 12 додаткових зборів і платежів. А держава повинна, навпаки, інвестувати в бізнес шляхом зниження податкового тиску, зазначив Атаманюк.

"Тому потрібна програма. Програма, яка складається з трьох частин: Адміністративна реформа, Фіскальна реформа та Реформа правоохоронних органів. Ми єдина країна, мабуть, у світі, де на бізнес може прийти 5 служб у погонах зі зброєю (поліція, МВС, департаменти СБУ, прокуратура, НАБУ, ДБР). Тіньова економіка стає тільки більшою, кожна служба - корупційні ризики. Кожна служба тисне на бізнес", - підкреслив експерт.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Боротьба з корупцією – одне з основних завдань нового президента Володимира Зеленського. Серед його першочергових завдань – скасування депутатської недоторканності, перезавантаження антикорупційних органів та зменшення тиску на бізнес.

Але все це поки що лише лозунги, яких не достатньо для подолання корупції.

"Це не конкретні кроки і дії. Щоб зменшити тиск на бізнес потрібно єдиний правоохоронний орган , який може заходити в бізнес. Це адміністративна реформа щодо зменшення кількості чиновників, кількості органів і дерегулятивна функція. Це можливо за будь-якої влади, якщо влада цього хоче. Але це потрібно робити швидко, бо ми будемо втрачати найкращих, найактивніших людей, "- зазначив економічний експерт.

Нагадаємо, Юрій Атаманюк прокоментував останні зміни податкового кодексу.

Як повідомляв портал Знай.ua, Юрій Атаманюк підрахував, скільки нових податків ввів Порошенко

Також Знай.ua писав, Юрій Атаманюк розповів, що повинен зробити Зеленський в перші 100 днів