Сьогодні Верховна Рада України проголосувала за новий Виборчий кодекс. Два роки очікування і сотні правок, внесених депутатами за цей час, дочекалися свого затвердження 11 липня 2019 року. Які зміни були внесені і як тепер будуть розподілятися мандати всередині партій? Відповідаємо на актуальні питання виборців, що виникли відразу після рішення депутатів.

Парламентські вибори 2019

У зв'язку з рішенням Президента Зеленського про розпуск Верховної Ради, у 2019 році будуть проходити дострокові парламентські вибори. 21 липня українці будуть голосувати за старою системою Виборчого кодексу. Половина депутатів будуть обрані за допомогою мажоритарної системи, а друга половина по пропорційній. Таким чином, в 2019 році ми все ще будемо свідками махінацій з боку політиків і нечесного розподілу прізвищ в партійних списках. Так як мажоритарна виборча система є відлунням радянської демократії, ще 2017 року було прийнято рішення про зміну правил розподілу крісел.

Нагадаємо, що написання нового Виборчого кодексу було метою ще з 2014 року після Євромайдану. Те, що українська система застаріла і вимагає більш відкритих і чесних виборів, стало гаслом багатьох кандидатів у президенти після Революції. Відкладання цього питання до останнього моменту призвело до того, що тепер тільки в наступні парламентські вибори українці зможуть самі розподіляти місця в партійних списках. Але це доленосне рішення повинно стати переходом української демократії на новий рівень.

Парламентські вибори в Україні
Парламентські вибори в Україні

Особливості української виборчої системи

В Україні діє змішана виборча система 50/50, яка передбачає, що 225 депутатів будуть обрані за мажоритарною системою і 225 за пропорційною. У чому полягає проблема сьогоднішньої системи і чому ми так довго чекали змін:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще
  • виграє кандидат з найбільшим показником, навіть якщо більшість проголосувала за інших кандидатів, тому якщо навіть у депутата всього 15%, але ніхто більше за нього не набрав, то думка більшості не враховується

  • можливість створення двопартійного парламенту через те, що багато виборців вважають, що у невеликих партій немає шансів пройти в парламент

  • списки партії не коригуються голосами, готові списки публікуються до результатів і перші номери мають більше шансів отримати мандат, ніж останні в списку

  • породжує спекуляції і підкуп виборців, наша система "гречка за голос" продовжує працювати, як і інші передвиборчі подарунки наших кандидатів для виборців

  • участь беруть і безпартійні кандидати - це один з небагатьох плюсів цієї системи, але домогтися гарних результатів досить складно

Обіцянки Порошенко змінити Виборчий кодекс для парламентських виборів в Україні так і не стали реальністю при його правлінні. Тому, новина про ухвалення змін 2019 року стали справжньою сенсацією для українців і можливістю по-новому дивитися на свою відповідальність. Як і завжди, кожен голос буде вирішальним для кандидатів, але система розподілу мандатів вже на наступних парламентських виборах буде більш прозорою.

Наступні парламентські вибори

За новий Виборчий кодекс українські депутати проголосували 11 липня і рішення було підтримано 230 голосами. У 2024 році українці будуть голосувати вже за пропорційною виборчою системою з відкритими списками. Виборчий кодекс складається з трьох книг і відповідає тим поправкам, які вносилися парламентом протягом двох років. Якби дата парламентських виборів в 2019 року не змістилася, то, можливо, ми б уже в цьому році голосували за пропорційною системою. Тому, можемо сподіватися тільки на розсудливість українців, які проголосують не за найбільш рейтингові партії (як буває при мажоритарній системі), а по-совісті.

Парламентські вибори в Україні
Парламентські вибори в Україні

Суть змін Виборчого кодексу полягає в тому, що виборець буде голосувати за партію і вносити номер свого кандидата на певному окрузі. Кількість округів також зазначено в новому виданні Кодексу - 27, включно з Кримом, який увійде в херсонський округ. А кількість кандидатів для кожного округу має бути не менше 5 від кожної партії.Також, виборець може не вказувати індивідуальний номер кандидата, а пусте віконце для номера буде означати, що виборець довіряє своїй партії обрати кандидата.

За підсумками, Центральна виборча комісія в 2023 році буде дивитися, які партії подолали бар'єр і можуть претендувати на вхід до Верховної Ради.

Пропорційна виборча система дозволяє виборцям зітхнути спокійно - агітація на місцях перестане бути такою агресивною. Пакети зі згущеним молоком і шпротами стануть вчорашнім днем. Хоча, не здивуємося, якщо наші політики започаткують нові схеми впливу на суспільство.

Кандидати до Верховної Ради в 2019 році

Нагадаємо, що в 2019 році з великим відривом, за результатами екзит полів набирає партія Президента "Слуга народу". Опубліковані дані зазвичай відповідають дійсності, але мають похибку в 3-5%. Також, в передвиборній гонці в цьому році бере участь перейменована партія Порошенко "Європейська солідарність", яка планує отримати достатню кількість голосів для продовження роботи, розпочатої в 2014 році. Обороти набирає також кампанія партії "Голос", яка утворилася навколо українського виконавця Святослава Вакарчука. Активно хочуть у владу і колишні соратники Януковича з "Опозиційною платформою", яка вражає своїм списком одіозних політиків. Передвиборна гонка неможлива і без Тимошенко з її незмінною партією "Батьківщина". В "Аграрну партію" подалися зірки естради і "важка артилерія" української еліти Михайло Поплавський і приборкувач вовчиць Олег Винник. Рекордна кількість медійних персон, які хочуть потрапити в Парламент в 2019 році говорить про те, що багато лідерів партій роблять ставки на популярність, а не на професіоналізм кандидатів.

Результати виборів в 2019 році визначать порядок сил і напрямок роботи Парламенту за найближчі півроку. Завдання залишаються незмінними: припинення війни на Донбасі, повернення Криму, підйом економіки і рішення зовнішньополітичних питань з Європою. Чи допоможе Президенту його рішення з достроковими парламентськими виборами взяти під контроль законотворчий орган, буде відомо найближчим часом, коли почнеться процес роботи Ради.

Парламентські вибори в Україні
Парламентські вибори в Україні

Парламентські вибори, як правило, не користуються популярністю у виборців на території України. Все ще існує думка, що найважливішою персоною у нас є Президент. Але, насправді, для громадян країни набагато важливіше визначити склад Парламенту, ніж Президента. Закони, які затверджуватиме Верховна Рада і швидкість їх прийняття, буде безпосередньо впливати на життя українців.

Списки, кандидати і вибори

Важливим етапом для початку підготовки до 21 липня кожного виборця є знайомство з партійними кандидатами на округах. Треба бути уважними при розподілі своїх переваг, так як багато нових політики можуть спекулювати своєю непричетністю до минулих політичних процесів. Їх незнання корупційних схем ще не говорить про професіоналізм і вміння працювати на благо країни. Інші вимоги у народу по відношенню до старої гвардії: минула прихильність до деспотичної влади повинна бути оцінена українцями, як знак, що проходження партії означатиме повернення колишніх махінацій, кнопкодавців і скандалістів. Про кандидатів можна дізнатися в рубриці "досьє", де є інформація про їх освіту, кваліфікацію і компромат, зібраному для адекватної оцінки кожного охочого потрапити в Раду.

Завдяки виборам, кожен українець повинен відчути свою значимість у створенні української демократії. Голосування за конкретну партію має бути зважене і продумане, відповідати совісті, а не кількості гречки.