В Україні до закінчення підходить парламентська кампанія 2019 року. Поточний рік видався періодом непреривної політичної боротьби і настирливої ​​агітації. Однак, вже до осені 2019 роки українці повинні заспокоїтися від передвиборної лихоманки і почати спостерігати за роботою нового президента, його команди і парламенту. Якими будуть результати майбутніх виборів? Хто має найбільше шансів виграти на мажоритарних округах? Відповіді на ці та багато інших питань, ви знайдете в новому матеріалі Znaj.ua.

Вибори 2019 року: чим відрізняються від минулих?

Рада восьмого скликання була розпущена новообраним президентом Зеленським у травні 2019 року. Чергові вибори до парламенту були призначені на останню неділю жовтня, однак глава держави вважав парламентаріїв нелегітимними. Зеленський заявив, що Україні не довіряє цьому парламенту і він не має наміру утримувати при владі людей, які давним давно себе діскредетували.

Верховний суд навіть намагався розглядати законність рішення нового рішення, однак розпуск парламенту все ж стався, не дивлячись на те, що депутати розглянули перед складанням повноважень ряд важливих законопроектів.

Вибір українцям доведеться зробити 21 липня 2019 року. У багатьох партій і кандидатів не було часу організувати майбутні агітаційні компанії, які в цьому році носять хаотичний характер з використанням всіх видів реклами: телевізійної, цифровий, фізичної і т.д.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Виборчий процес, по суті, зайняв не більше двох місяців, але встиг набриднути українцям, які ще не змогли відпочити від тиску президентської гонки весни 2019 року.

Відзначимо, що новий парламент, по всій видимості, буде мати нових героїв з раніше з'явилися політичних сил. Абсолютним лідером гонки, як і серед партій, так і серед мажоритарників, називається «Слуга народу» - сила нового президента Зеленського.

Всі шанси на успіх має і інший вчорашній представник шоу-бізнесу - Святослав Вакарчук і його партія «Голос».

Голоси на сході та півдні можливо зберуть представники Опозиційного блоку За життя, зібраного з членів колишньої Партії регіонів.

За традицією, в парламент потраплять сили Петра Порошенка і Юлії Тимошенко. Їх проектам Європейська солідарність і Батьківщина також пророкують потрапляння до Верховної Ради.

Крім домінування нових політичних сил в парламенті, українцям вперше показали всіх депутатів, які балатуються по мажоритарних і партійних списках. Центральна виборча комісія відреагувала на вимоги громадської організації Опора і опублікувала фото всіх кандидатів в депутати. Відзначимо, що раніше побачити обличчя можливих обранців можна було лише після приходу на виборчу дільницю, що давало привід для маніпуляцій і значно ускладнювало процес вибору.

Хто має шанс виграти вибори по мажоритарці?

Згідно з даними соціологічних опитувань та аналізу букмекерської контори Парі Матч, в Києві та інших великих містах на виборах будуть домінувати представники Слуги народу.

Минула політична криза піднісла на вершину представників партії чинного президента. Зокрема, в київському окрузі №221 перемогу пророкують місцевому чиновнику Олександру Юрченко. Скласти конкуренцію слузі народу намагаються представники Порошенко і Вакарчука - Володимир Прокопів та Тарас Козак.

На 212 окрузі перемогти намір Олексій Гриценко - син Анатолія Гриценка. Представник Громадянської платформи може здолати кандидата від Слуги народу Максима Перебийніс і самовисуванця Віталія Сташука.

Результати виборів по мажоритарних округах в Києві не обіцяють виявитися непередбачуваними. Так, округ №213, по всій видимості, вибере чинного нардепа Борислава Березу, якому апелює представник Зеленського Андрій Дубнов і Ганна Старостенко від Європейської солідарності.

Позафракційний Віктор Чума, швидше за все, виграє на окрузі 214, на якому переможе слугу народу Сергія Швеця та Вадима Васильчука з Голосу.

Свободівець Андрій Іллєнко, ймовірно, переможе на окрузі №215 і здолає президентського представника Богдана Єременко і людини Порошенко - Сергія Артеменка.

Округ №216 напевно дістанеться самовисуванцю Олександру Супруненко, який переможе кандидата від Слуги народу Лесю Забуранну і Андрія Юсова з Громадянської позиції.

На окрузі №217 перемогу пророкують представниці Слузі народу Мар'яні Безуглай, яка переможе націоналіста Максима Жорина.

Перемогу на окрузі №218 року соціологи і експерти обіцяють Дмитру Гуріну з Слуги народу, який може побити результати київського депутата Вікторії Мухи.

Округ №219 може проголосувати на Миколу Тищенка - ресторатора і телеведучого, який приєднався до Слуги народу, який буде боротися з однопартійкою Ганною Бондар.

У 220-му окрузі всі впевнені в перемозі популярного політика Сергія Лещенка, який в цьому році покинув стан Порошенко і приєднався до команди Володимира Зеленського.

221-й округ, по всій ймовірності, віддасть перевагу Володимиру Петрову - колишньому кандидату в президенти. Тут з ним будуть боротися Леонід Ємець з Голосу і Ганною Петровою з Слуги народу.

В 222 окрузі на данний момент перемагає Роман Грищук - актор студії " Мамахохотала", який іде від "Слуги Народу", тоді як Дмитро Андрієвський залишився аутсайдером.

223-й округ обіцяють позафракційному депутату Юрію Левченко, який повинен перемогти Вікторію Пташник з Самопомочі і Людмилу Буймистер з Слуги народу.

Як справи в регіонах?

Якщо розглянути прогнози по провінції, то в окрузі №94 (Обухів, Васильків та інші населені пункти поблизу Києва), повинен перемогти продюсер каналу 1 + 1 Олександр Дубинський. Однак, у телевізійника сильні конкуренти - соратник Порошенка Ігор Кононенко і діючий депутат Ігор Мосійчук.

Відзначимо, що одномандатний округ не світить представникам старої гвардії. Так, Батьківщина сподівається на успіх голосування за партійними списками. Також не відома доля багатьох зірок нинішнього парламенту, наприклад, не зрозумілий подальший шлях спікера Верховної Ради восьмого скликання. Олександр Парубій має всі шанси закінчити кар'єру у вищій політичній лізі.

Нелегко на цих виборах ударівці Володимира Кличка, який залишився без представлення в парламенті. Члени його політичної сили намагаються сили на мажоритарних округах. Так, Андрій Кіт обирається в Стрию (Львівська область), а Ігор Побер - в Тернополі.

У 2019 фактично розпався Народний фронт, члени якого розійшлися по іншим партійними списками або намагаються сили на мажоритарних округах. Сергій Пашинський обирається в рідному Коростені, а Андрій Іванчук - на Коломиї. Колишній фронтовик Микола Княжицький обирається від Європейської стратегії Порошенко від Львова.

Зауважимо, що політична сила п'ятого президента України навмисне не публікує список кандидатів по мажоритарних округах, повідомляючи, що виставляє на голосування 120 чоловік.

Регіони вибрали депутати від політичної сили Юлії Тимошенко. Зокрема, округи штурмує Анастасія Приходько, Євген Рибчинський та Ігор Луценко.

Мажоритарниками стали поважні представники Опозиційного блоку - Борис Колесніков і Муса Магомедов, а також Михайло Добкін, Володимир Кацуба та Дмитро Шенцев.

Всі перераховані вище кандидати є фаворитами в своїх округах і з великою часткою ймовірності стануть народними депутатами в новому скликанні Верховної Ради України.

Коли українці дізнаються про результати виборів?

Згідно з чинним законодавством країни, останні дані соціологічних опитувань повинні бути опубліковані не пізніше 18 червня 2019 року. Останнім днем ​​агітації призначено 19 число, а на 20 - призначений день тиші. Це означає, що будь-які форми політичної агітації в останню суботу перед виборами будуть заборонені. До цієї дати мають бути зняті всі політичні плакати, що ніколи не відбувається, незважаючи на те, що виборці можуть поскаржитися на наявність реклами за добу перед голосуванням.

Голосування, за результатами якого буде сформовано склад дев'ятого скликання Верховної Ради України, триватиме з 8 ранку до 8 вечора 21 липня 2019 року.

Відзначимо, що виборці не повинні показувати свої бюллютени або викладати їх фото у власних профілях в соціальних мережах. За дані порушення передбачається не тільки адміністративна відповідальність, а й можливе ув'язнення терміном до трьох років. Закон також забороняє ділитися своїм вибором на виборчій дільниці або питати про це інших.

До 5 серпня ЦВК зобов'язана встановити результати виборів по мажоритарних округах і партійних списках, як і мажоритарними округами, так і за списками. Офіційні результати волевиявлення українців повинні бути оголошені не пізніше 10 серпня.

21 липня українці виберуть 225 депутатів мажоритарників, які приєднаються до виборців за партійними списками і сформують склад з 450 депутатів.