23 липня, голова партії "Громадський рух "Рідна країна" Микола Томенка зареєстрував на сайті Президента України електронну петицію про скасування бюджетного фінансування політичних партій в Україні.

Вона вже набрала необхідну кількість голосів для розгляду.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Швидше за все, влада піде за сценарієм не повного скасування, а якійсь модернізації системи. В яку сторону при цьому "копатимуть" - поки невідомо. Провести повне скасування проблемно, адже це було однією з умов ЄС з надання безвізу.

Євробюрократи посилено ігнорують той факт, що партії в Україні - це в абсолютній більшості "ручні структури олігархів". Ці гроші з держбюджету ніяк не змінять ситуацію і не зроблять ручні партії незалежними. І віддавати їх нинішнім з бюджету - виглядає так само абсурдно, як якщо б жебраки давали милостиню багатіям.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

У зверненні сказано, що за 2016-2019 роки з Державного бюджету України на діяльність політичних партій виділено майже 1 мільярд 500 мільйонів гривень. Левову частку коштів отримали також партії, які не потрапили до новобраного парламенту ("Народний фронт", "Радикальна партія Ляшка", "Самопоміч", "Опозиційний блок").

Микола Томенко
Микола Томенко

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Відомо, що з 2019 року величезні гроші також отримають партії, які не потрапили до парламенту. Нині за державний кошт фінансуватимуться не лише політичні сили, які подолали 5% бар’єр, а й ті, що набрали 2%.

Попередньо, за оцінками експертів, партії отримають такі суми з бюджету за 5 років:
«Слуга народу» — понад 2,685 мільярди;
«Опозиційна платформа» — 705 млн;
«Європейська солідарність» — 545 млн;
«Батьківщина» — 465 млн;
«Голос» — 385 млн;
«Сила і честь» — 270 млн;
«Опозиційний блок» — 200 млн;
«Партія Шарія» — 190 млн;
«Радикальна партія Олега Ляшка» — 170 млн;
«Українська стратегія Гройсмана» — 135 млн;
«Свобода» — 130млн.

Протягом 5 років на утримання цих партій український народ повинен витратити близько 5 мільярдів 900 мільйонів гривень. Томенко у свою чергу пропонує спрямувати кошти на фінансування армії, освіти, культури, медицини, здорового способу життя.

Нагадаємо, Микола Томенко: Фінансування партій - це цинічний фарс.