За 22 дні петиція про скасування бюджетного фінансування політичних партій в Україні, розміщена на сайті Президента України, набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Понад 25 тисяч підписів українці віддали за рекордні строки, тим самим претендуючи на 1 місце по активності підтримки громадянами. Більш детально автор петиції, лідер партії "Громадський рух "Рідна країна"" Микола Томенко розповів на тематичній прес-конференції. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Фантастична прірва між європейськими стандартами і українською практикою

За словами Миколи Томенка, є кілька причин тому, що команда "Рідної країни" привернула увагу до цього резонансного та неоднозначного факту.

"Історія з бюджетним фінансуванням політичних партій ще раз продемонструвала фантастичну прірву між європейськими стандартами і українською практикою. Я, як і більшість експертів і політиків, був "за" бюджетне фінансування, оскільки цей принцип мав би розірвати зв'язок тіньового бізнесу олігархів і світоглядних політичних партій. Але, в силу різних причин, на практиці сталося так, що партії понесли гроші олігархам, оскільки найпростіше, що вони могли придумати, це розміщення політреклами в кінці кварталу перед звітом НАЗК. Фактично, борючись з олігархією грошами бідних громадян, олігархія в Україні зміцнилася, як і олігархічні медіа за наші гроші", – зазначає лідер партії "Громадський рух "Рідна країна"" Микола Томенко.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Як відзначив автор петиції, одна з причин цього стало те, що за часів Порошенка не вдалося реалізувати політичні програми, де він говорив про необхідність ліквідації монополій, а ліквідація монополій – це ліквідація олігархічного бізнесу.

За 5 років з держбюджету піде понад 5, 3 млрд грн

Після завершення Парламентських виборів вступила в дію розширена норма фінансування – відтепер гроші мають бути відшкодовані усім партіям, які набрали понад 2 % голосів, а не 5 %, як було раніше.

"Тепер ми ще більше платимо і ще ширший спектр різних партій – доволі неоднозначних. Як приклад – партія Гройсмана. Я не знаю, що це за партія: за день вона утворилася, і зараз ми кого фінансуємо? У неї є осередки якісь в селах, районах? Партії не існує – були міністри Кабміну, які сказали, що Порошенку вже наступає політична "смерть", Зеленський нас не бере, тож давайте створимо політичну партію. І ми з вами тепер будемо їх фінансувати – за 5 років ми ще дамо їм 71 млн грн. Так само Шарію 66 млн даємо, Ахметову з Новинським 89 млн", – наголошує лідер партії "Громадський рух "Рідна країна"" Микола Томенко.

Як підкреслив Микола Томенко, поки Україна залишається не лише корупційною, а і воюючою, і бідною країною, це фінансування, щонайменше, треба призупинити.

"Візьміть 2014 – 2015 роки: фінансування чорнобильців, ветеранів армії, афганців, учасників Другої Світової Війни, освіти, культури та інших напрямків було призупинено в бюджеті, тому що війна. Так, виявляється, що освіту і охорону здоров'я треба призупинити, а партії олігархів треба профінансувати?", – говорить лідер партії "Громадський рух "Рідна країна"".

Загалом, якщо не зупинити бюджетне фінансування політичних партій на офіційному рівні, за 5 років з держбюджету піде понад 3 млрд 109 млн 870 тис грн. Крім того, партії, які набрали понад 5 % голосів виборців, отримають відшкодування витрат, пов’язаних із фінансуванням їхньої передвиборчої агітації на виборах народних депутатів України, що передбачено ст. 17 Закону України "Про політичні партії України" – а це ще додаткових 2 млрд 253 млн 420 тис грн.

Отже, загальна сума, яку партії отримають з бюджету за 5 років, становитиме щонайменше 5 млрд 363 млн грн.

До кінця голосування за дану петицію залишається ще 72 дні, тож охочі приєднатися, ще мають час залишити підпис.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.