Гучна новина про звільнення заступників голови КМДА, яку мер Києва Віталій Кличко озвучив під час нещодавнього брифінгу, стала чи не найрезонанснішою подією тижня. Та, як виявилося, ані заяв, ані відповідних заяв до Кабміну так і не надійшло. Про це стало відомо в ході Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції. Та, окрім цього, був створений новий список на звільнення. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Спливла "брехня" мера: У Кабміні спростували заявлене звільнення Давтяна і Спасибка

Першими обговорення торкнулося безпосередньо заступників голови КМДА Дмитра Давтяна та Олександра Спасибка, які, за словами мера, вже начебто написали заяви про звільнення.

"Після заяви Кличко, що він змінив двох замів, я з'ясував в Департаментах Київської міської ради і КМДА, що жодний з них, як і Головне управління кадрової політики, не готував відповідні листи в Кабмін. Вони ніде не зареєстровані. Тоді я вийшов на Управління Кабінету міністрів, на що теж маю право, як депутат, і отримав відповідь, що в Кабміні ніяких документів, станом на ранок 24 вересня, немає. А заступники – ні один, ні другий – заяви теж не подавали", – зазначає ексмер столиці, депутат Київради Олександр Омельченко.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Саме цей факт колишній міський голова назвав вагомою причиною для зібрання сесії без участі Віталія Кличка та його заступника, секретаря Київради Володимира Прокопіва.

"Дезінформація посадової особи, а тим паче міського голови, являється грубим порушенням посадової особи першого рангу. Це ознаки корупційної діяльності в кадровій політиці. Тому у нас є всі підстави, аби призначити "старшого" і людину, яка тимчасово виконуватиме обов’язки секретаря, та нарешті, провести у законний спосіб пленарне засідання. Ми можемо провести сесію без Кличка та Прокопіва", – підкреслює член Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції Олександр Омельченко.

Заява Олександра Омельченка підкріплюється і постами Дмитра Давтяна і Олександра Спасибка. Жоден з них навіть не збирається писати заяву про звільнення.

Звільнити Поворозника, наступний – Непоп

Ситуація навколо Миколи Поворозника загострилася ще на попередньому засідання антикорупційної комісії – під час обговорення самозахоплення ласого шматка землі на Новобіличах.

"В Святошинському районі по вулиці Робітнича 2-а знаходиться гаражно-будівельний кооператив "Надія-3", де на фасадній частині вздовж кілометра замість гаражів незаконно забудовані без будь-яких дозволів десятки СТО, готелів, магазинів в 2-3-поверхівках. Вони підключені до мережі електроенергії, врізані в каналізацію, систему водопостачання і водовідведення. Міський голова дав профільне доручення під час сесії своєму першому заступнику Поворознику розібратися та з'ясувати, що там відбувається. Але і сьогодні він не з'явився", – наголошує член Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції Юрій Сиротюк.

З моменту надання відповідного розпорядження минуло вже понад 4 місяці, але жодних результатів так і не з'явилося. Тож члени Постійної комісії одноголосно підтримали рішення звернутися до мера Києва Віталія Кличка щодо звільнення Миколи Поворозника, у зв’язку з недотриманням ним службових обов’язків.

Наступним "під приціл" потрапив й інший заступник міського голови – В'ячеслав Непоп. Незважаючи на наполегливе запрошення, він знову не з'явився на обговорення питань, в яких, власне, сам і фігурує.

Перша справа – щодо можливих протиправних дій Непопа та депутата Київради Миколи Негрича, спрямованих на лобіювання інтересів забудовника по провулку Платонівському у Солом'янському районі всупереч інтересам Спеціалізованої школи № 7 ім. Рильського та дошкільного навчального закладу № 223 на вул. Островського 8 / 16.

"Новобудову, де звели вже кілька поверхів, вліпили прямісінько між школою та дитсадком. Щодня над головами дітей пролітає величезна стріла від крану, батьки бояться відпускати малюків самих, бо на єдиній тут дорозі туди-сюди безперервно їздять завантажені КАМАЗи. А садок буквально тріщить по швах", – говорить представник громадськості.

А друге питання, ініційоване ГО "Спільна країна", стосується ймовірного конфлікту інтересів, що виник у заступника голови КМДА В'ячеслава Непопа внаслідок внесення змін до складу постійно діючої конкурсної комісії для конкурсного відбору кандидатур на посади керівників суб’єктів господарювання комунального сектора економіки, підпорядкованих житлового забезпечення КМДА, затверджених розпорядженням Віталія Кличка 10 липня цього року.

"Слід було б вже надати відповідне звернення на ім'я Кличка щодо звільнення В'ячеслава Непопа, у зв’язку із системним фігуруванням його імені у гучних корупційних скандалах. Але ми надамо йому останній шанс – він має надати нам або особисте, або письмове пояснення з приводу цих гучних питань. А до з'ясування всіх обставин варто було б тимчасово відсторонити його з посади", – відзначає депутат Київради Юрій Сиротюк.

В результаті члени комісії прийняли рішення надати В'ячеславу Непопу термін в межах тижня, а наступного тижня вже будуть вжиті подальші заходи.

А поки в кабінетах Київради ведуться бесіди про звільнення-прийняття певних кандидатів, у місті вже котрий місяць поспіль залишається невирішеними чимало проблем – пленарне засідання ніяк не може відбутися вже 4 місяці поспіль. Надважливими ж наразі є питання підготовки до опалювального періоду, який розпочнеться буквально за кілька тижнів. Другим, не менш важливим, є питання прийняття бюджету міста, тим паче презентовані Департаментом фінансів "грошові" прогнози на 2020 – 2022 роки отримав низку нарікань від членів бюджетної комісії.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.