Після того, як в українських медіа все частіше стали сумніватися в щирості намірів влади в питанні легалізації ринку азартних ігор, лобісти відповідного законопроекту, схоже, включили "турборежим".

Урядовий законопроєкт №2285, який раніше розкритикував Головне науково-експертне управління Верховної Ради і рекомендувало направити його на доопрацювання, несподівано змінив свій статус - профільний Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував включити його до порядку денного парламенту. Поспіх у прийнятті закону, без врахування зазначених недоробок, може свідчити тільки про одне - ситуація "горить", ініціаторам і бенефіціарам процесу "правильний" результат голосування потрібен якомога швидше і саме в таких формулюваннях, які в ньому вже прописані.

Не виключено, що саме для створення ілюзії вибору між варіантами законопроєктів на сайті парламенту за два дні з'явилося відразу 7 нових проєктів законів, ініціаторами яких виступили депутати від фракції "Слуга народу". І один був навіть рекомендований профільним Комітетом для розгляду Радою, хоча при цьому на сайті парламенту тексту документа на той момент не було.

На думку експертів, нинішній законопроєкт про регулювання азартних ігор, розроблений Кабміном, створений на користь ряду українських і російських букмекерських компаній.

Популярні новини зараз
Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Щоб звернути увагу громадськості, журналіст Юрій Ніколов з видання "Віснику державних закупівель" та колишня держуповноважених Антимонопольного комітету Агія Загребельського провели пресконференцію, де також заявили про те, що законопроєкт Кабміну справляє враження, ніби його писали під відчутним впливом букмекерів.

Видання "РБК-Україна" назвало цю законодавчу ініціативу "українським раєм для беттінга". Адже, виходячи з тексту проєкту закону, "Парі Матч" і "Фаворит", які вже мають на сьогоднішній день на двох 1,5 тисячі букмекерських пунктів, фактично зможуть легалізувати їх діяльність. А букмекерські ставкомати легко зможуть виконувати зовсім інші функції. Зокрема, працювати як ігрові автомати, але при цьому маскувати свою діяльність під букмекерську.

Монопольні умови для букмекерських контор проявляються і в положеннях, які стосуються діяльності онлайн. Зокрема, подати документи на відповідне доменне ім'я необхідно вже на етапі подачі заяви на видачу ліцензії. Але для того, щоб отримати доменне ім'я другого рівня доменної зони UA, потрібно мати зареєстровану в Україні торгову марку, при тому що ця процедура займає, як мінімум, один рік. Саме таким чином, вже зареєстровані бренди мають намір отримати ліцензії і не пустити на ринок інших.

Журналісти досить швидко встановили взаємозв'язок між лобістськими групами, які простягають "букмекерську" версію легалізації азартних ігор в Україні. В процес включено велику кількість представників бізнес-груп, політиків і чиновників.

ХТО ПРОСУВАЄ ЛЕГАЛІЗАЦІЮ АЗАРТНИХ ІГОР?

Ще будучи кандидатом в президенти України Зеленський неодноразово заявляв про необхідність легалізації грального бізнесу в Україні. На одному з перших засідань Кабінету Міністрів глава держави доручив до 1 грудня ухвалити відповідний законопроєкт. Відповідальними за підготовку та прийняття закону про регулювання грального бізнесу Володимир Зеленський призначив прем'єр-міністра Олексія Гончарука, міністра фінансів Оксану Маркарова, главу парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамія і спікера Дмитра Разумкова. Розробити законопроєкт повинні були до 1 жовтня 2019 року.

Проєкт розроблявся в суворій секретності. В результаті 17 жовтня було зареєстровано проект Закону "Про державне регулювання діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор" №2285. Проте, сам текст проєкту з'явився на сайті ВР тільки через 5 днів - 23 жовтня. Цікаво, що спочатку за законопроєкт відповідав Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, главою якого є Вадим Гетманцев - міноритарний власник одного з гігантів українського лотерейного бізнесу "М.С.Л.". Однак, після реєстрації проєкту в парламенті його несподівано передали в економічний комітет, що може свідчити про намір пролобіювати інтереси представників забороненого нині грального бізнесу. Саме в цей час сам Комітет з фінансів потрапив у гучний скандал: деяких членів комітету почали підозрювати в отриманні хабарів за неголосування за потрібні проєкти.

У розробці даного законопроєкту активну участь брала юридична компанія "Eterna Law", зокрема її власник і засновник - Андрій Астапов. Через спільне володіння "Eterna Law" Астапов пов'язаний з Олегом Мальським, братом голови Львівської ОДА Маркіяном Мальським. У ЗМІ згадувалося, що доручення про розробку тексту Закону випливає від голови фракції "Слуга Народу" Давида Арахамія. В "Eterna Law" дану інформацію спростовують. Однак, в інтерв'ю Давид Арахамія прямо говорить про те, що Андрій Астапов був притягнутий до робочої групи зі створення законопроєкту.

Журналісти програми "Схеми" заявляли, що зафіксували регулярні зустрічі Арахамія з міноритарним власником компанії "Парі-Матч" (ТМ "Parimatch") і її гендиректором Сергієм Портновим. За їхніми словами, з липня 2019 року Арахамія регулярно відвідує центральний офіс букмекерської компанії "Парі-Матч", розташований на вул. Боженка, 14а в Києві.

За даними журналістського розслідування, букмекерська компанія "Парі-Матч" намагається нав'язати свій законопроєкт щодо легалізації грального бізнесу в Україні.

Сам Арахамія в інтерв'ю журналістам стверджував, що відсторонився від написання проєкту закону про легалізацію грального бізнесу в зв'язку з тиском на нього різних кримінальних структур. Крім Астапова, Арахамія привернув до написання законопроєкту Бориса Баума, якого, за словами лідера фракції "Слуга народу", "дали інші люди".

ЛЮДИНА ВІД "ЛУЖНИКОВСЬКИХ" СТАВ ЛЮДИНОЮ ВІД ЗЕЛЕНСЬКОГО?

Уродженець Латвії Борис Баум виступав бенефіціаром в українській компанії ТОВ "Про-енерджи-консалтинг", очолював наглядову раду "Першого Інвестиційного Банку", а також займав високу посаду на АТ "Нікопольський завод феросплавів". Останні 15 років Баум займав керівні посади в ряді компаній, які пов'язують з російською ОЗУ під назвою "Лужниковська". Групі належить зв'язка компаній ТОВ "ВС Енержі Інтернешинал Україна", ВАТ "Перший Інвестиційний Банк", АТ "Парекс Банк", АТ "Балтійський Транзитний Банк", які, згідно з відкритими даними бенефіціарів, належать члену ради Російської Федерації Олександра Бабакова (щодо якої застосовані санкції урядом США і європейських країн), президенту спортивного клубу ЦСКА Євгенія Гіннеру і лідеру Лужниковською ОЗУ, підприємцю (і загальновідомого злодієві в законі) Михайлу Воєводіни. Дане співтовариство є власником значних активів в Україні - готелів "Прем'єр Палас", "Русь" та інших. Також, представники спільноти є власниками низки обленерго в Україні та інших значимих активів. На особливу увагу заслуговує робота громадянина Баума генеральним директором телеканалу RTVI в Нью-Йорку, з огляду на те, що канал фінансується бюджетом РФ і є пропагандистським і підконтрольним спецслужбам РФ. Також на сьогодні Олександр Бабаков займає пост заступника голови комітету ради Федерації РФ з міжнародних справ.

Крім усього перерахованого вище, Баум має пряме відношення до ігрового бізнесу і є бенефіціаром офшорної First National Lotteri Ltd., пов'язаної з Першої національної лотереєю в Росії. А ще Баум - фігурант кримінальної виробництва за фактами привласнення державних коштів посадовими особами компанії ВС "Енерджі Інтернешнл Україна". В ході досудового розслідування встановлено, що посадовими особами зазначених компаній і підконтрольних їм суб'єктів підприємницької діяльності здійснювалися розкрадання бюджетних коштів.

Незважаючи на такий "солідний" послужний список, Борис Баум входить в комісію при Верховній Раді по роботі над урядовим законопроектом про регулювання азартних ігор під виглядом представника Володимира Зеленського. У той же час Баум не є офіційним представником президента, а тільки постійно посилається на нього. Сумніви щодо "роботи" Баума в комісії озвучували деякі представники медіа, серед яких журналіст Юрій Ніколов.

У Бориса Баума є ще одна цікава взаємозв'язок. Він є помічником і довіреною особою впливового бізнесмена Михайла Спектора. До вересня 2015 року Спектор був президентом фінансово-промислового холдингу VS Energy, який пов'язують з "Лужниковська". Спектор є власником готелю "Premier Palace" в Києві і прийняття законопроєкту №2285 дозволить йому одним з перших відкрити казино в своєму готелі - досвід управління гральним закладом такого рівня у нього є.

Михайло Спектор також відомий тим, що представляв інтереси олігарха Віктора Пінчука в переговорах з Ігорем Коломойським щодо Нікопольського заводу феросплавів. У переговорах також брав участь і Борис Баум.

"ПАРІ МАТЧ", ЯКОГО "НАСПРАВДІ В УКРАЇНІ НЕМАЄ"

Згідно з відкритими джерелами, "Парі Матч" володіє ліцензіями на букмекерську діяльність в Республіці Білорусь (ТОВ "статускво", Грузії (ТОВ "Рінгбет") і Росії (ТОВ "Бетрінг"). В кінці 2014 року компанія отримала аналогічну ліцензію в Казахстані (ТОВ "ПаріМатч.КЗ").

Після заборони діяльності букмекерських компаній в Україні діяльність "Парі Матч" опинилася поза законом, проте, як і компанії "Фаворит", їй вдалося обійти заборону бізнесу, пов'язаного зі ставками, шляхом реєстрації їх, як лотереї Тото (на сайті Верховної Ради наводиться відповідний термін : лотерея Тото - лотерея, перемогли якої визначаються в залежності від вгадування результатів випадкових подій у різних видах професійних або аматорських змагань).

Сайт www.parimatch.ua в даний момент виступає в якості новинного порталу. Cобственнік ТОВ "Парі-матч" Едуард Швіндлерман робив заяви про те, що після заборони азарной ігор компанія пішла з українського ринку і не має ніякого відношення до сайту www.parimatch.com. Однак на самому сайті вказано інше: що компанія працює в сфері грального бізнесу більше 20 років, має представництва в країнах СНД. Незважаючи на розділову лінію, яку Едуард Швіндлерман проводить між двома структурами, дизайн сайту його компанії www.parimatch.ua точнісінько дублює міжнародний аналог - www.parimatch.com. Хоча б з цієї причини твердження про різні коріння двох структур може викликати певні сумніви. Також на профільному ресурсі bookmaker-ratings.com в публікаціях за 2015-2017 роки присутні згадки про те, що власником російського "Парі Матч" є саме Едуард Швіндлерман. Крім того, букмекерська контора "Парі Матч" в невизначеному статусі виступає спонсором ряду спортивних структур, серед яких футбольна "Прем'єр-ліга" та Федерація хокею України.

За даними Міністерства Юстиції України ТОВ "Парі-Матч" зареєстрована в Києві. Власниками компанії є Едуард Швіндлерман і Тетяна Білоруська.

З постанови Печерського районного суду відомо, що 15 жовтня 2015 року було проведено обшук за місцем проживання одного із засновників букмекерської контори. Розслідування за фактом ведення ігрового бізнесу веде Національна поліція. Під час обшуків були виявлені документи, предмети та речі, "які свідчать про організацію та проведення азартних ігор під логотипом" Парі Матч "в мережі інтернет". Згадується в постанові і однойменна компанія.

Тоді ж в Генпрокуратурі було порушено справу проти "Парі Матч". За даними слідства, група зловмисників організувала схему виведення коштів, що проходять через букмекерську контору, в Росію. Для відмивання використовувався рахунок в "Альфа-банку", щодобовий потік слідчі оцінювали в суму близько 20 млн гривень. За їх підрахунками, загальний обсяг відмитих коштів - 350 млн доларів на рік.

За словами експертів, "Парі Матч" зараз веде масовану кампанію з легалізації грального бізнесу в Україні. Однією зі складових такої кампанії є спонсорування футбольної "Ліги Парі-Матч", а також Федерації хокею України. У серпні 2016 року компанія стала титульним спонсором Чемпіонату України з баскетболу дивізіону А (Суперліга) і генеральним спонсором національної збірної команди України з баскетболу. Зараз головний баскетбольний турнір називається "Суперліга Парі Матч". Іншою складовою кампанії, з ініціативи Едуарда Швіндлермана, є створення соціальних спортивно-інформаційних центрів, метою яких є відновлення довіри до букмекерів у населення. В Україні з'явилися ГО "Українська асоціація ігрової індустрії". На сайті ГО "УАІІ" (www. Ugia.com.ua) в розділі "Експерти" вказано Олександр Євченко - віце-президент ГО "УАІІ", який бере активну участь в розробці законопроекту про легалізацію грального бізнесу в Україні, а також якась Ірина Сергієнко.

КООРДИНАЦІЙНА РАДА ОЛІГАРХІВ

Ірина Сергієнко очолює Координаційну раду з соціально-відповідальної легалізації казино. За фактом, метою даної організації є лобіювання інтересів представників грального бізнесу, в тому числі БК "Парі Матч", олігархів і представників інших структур в питаннях легалізації грального бізнесу в Україні. Даний рада фінансується групою компаній "DCH", яка входить туди в якості представників. ГК "" DCH "належить харківському олігарху Олександру Ярославському. На даний момент йому належить мережа готелів" Premiers Hotels & Resort ", аеропорти в Харкові і Дніпрі. Ярославський зацікавлений у максимальній віддачі від готелів і аеровокзалів, а додатковий прибуток йому може принести, в тому числі, казино і зали ігрових автоматів, розміщені на його об'єктах нерухомості. З цією метою Ірина Сергієнко лобіювала розміщення казино в зонах 5 і 4-3х-зіркових готелів, що і було прописано в проекті Закону про держрегулювання азартних ігор, в якому передба Мотря вимоги щодо розміщення гральних закладів винятково на території готелів (класу 3-5 зірки - для залів ігрових автоматів і класу 5 зірок - для казино).

До Координаційної ради з соціально-відповідальної легалізації казино входять, також, готелі "Fairmont Grand Hotel Kyiv" і "InterContinental Kiev", які належать Леоніда Юрушева - мільярдерові, власникові ПАТ "Дніпровагонрембуд", "Коростенський завод МДФ", девелоперської компанії "Ярославів Вал "," Української Холдингової лісопильних Компанії ". На думку ряду експертів і журналістів, є одним з найменш публічних, але в той же час, найбільш впливових українських бізнесменів. Також, ЗМІ називають Леоніда Юрушева бізнес-партнером Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакіївський. Юрушев - один з партнерів Ріната Ахметова: "Систем Кепітал Менеджмент" Ріната Ахметова поступилася свій пакет кіпрській фірмі Neewel Ltd, яка входить в сферу впливу Леоніда Юрушева. Крім будівництва "InterContinental Kiev", він спільно з Ахметовим фінансував зведення бізнес-центру Leonardo, брав участь в будівництві Holiday Inn біля станції метро "Золоті Ворота".

Умовою успішного функціонування онлайн-послуг, що надаються "Парі Матч", є надійно організовані обмінні валютні операції, а також оперативний переказ грошей від гравця до компанії. В цьому випадку, неоціненну користь "Парі Матч" надали банкіри, серед яких важливу роль зіграв "Приватбанк". Саме в Департаменті електронного бізнесу "Приватбанку" тривалий час працювала згадана вище Ірина Сергієнко - права рука власника "Парі Матч" Швіндлермана. В результаті журналістських розслідувань було встановлено, що Ірина Сергієнко раніше вона активно використовувала технічні та обчислювальні можливості "Приватбанку" для забезпечення прийому грошових коштів для БК "Парі Матч" на території ОРДЛО. У реєстрі судових рішень знаходиться кілька справ, фігурантом яких є Ірина Сергієнко. У цих справах, зокрема, констатується факт, що з 2013 по 2016 рр. Сергієнко була співробітницею компанії "Парі Матч" і довіреною особою Швіндлермана. У зв'язку з цим підозрюється СБУ в сприянні терористичній діяльності "ДНР" і "ЛНР".

"ФАВОРИТ" У БОРОТЬБІ ЗА РИНОК

БК "Фаворит" (Фавбет) - за даними профільних ресурсів (bookmaker-ratings.com, footboom.com) - найбільша українська букмекерська контора, яка почала свою діяльність в 1999 році. Популярність "Фаворит" поширилася і на інші країни колишнього СРСР: Росію, Казахстан і Білорусь. За два роки було відкрито більше 500 кас прийому ставок, а в 2001 році відкрився сайт БК для можливості ставок онлайн. Нечуваний успіх для вітчизняної компанії в сфері букмекерства. Обмеження роботи на території Росії і обмеження в законодавстві України про діяльність букмекерів не зупинило розвиток БК "Фаворит".

Зараз "Фаворит" веде букмекерську діяльність на основі міжнародної ліцензії, яка видана Комунальним на острові Кюрасао (Favorit United N.V.). Діяльність компанії здійснюється відповідно до субліцензією від 15 жовтня 2019, виданої компанією ТОВ Favorit United N.V. "Фаворит" також володіє субліцензією компанії Antillephone N.V .. Згідно з цією субліцензії, Favorit United N.V. має право надавати послуги інтернет-казино всіх видів.

"Фаворит" був чи є спонсором таких футбольних клубів як "Динамо" Київ, "Зоря" Луганськ, "Львів", "Маріуполь", "Колос" Ковалівка, "Чорноморець" Одеса, "Оболонь" Київ, "Верес" Рівне, а також титульним спонсором української Прем'єр-ліги. Онлайн-діяльність компанія "Фаворит" здійснює на 3 сайтах: www.favbet.com, www.favorit.com.ua, www.omg.com. Останній був відкритий в 2019 році і позиціонується як сайт виключно для ставок на кіберспорт. У Росії компанія працює під назвою ТОВ "БК" Фаворит ", але для прийому ставок через інтернет використовується сайт www.888.ru. Також, у компанії є ліцензія на діяльність в сфері грального бізнесу в Республіці Білорусь. Компанія зареєстрована як ТОВ" ФавБетБел " . В Україні ТОВ "Фаворит Спорт" проводить свою діяльність як лотерея Тото.

Засновником і власником компанії є Андрій Матюха і Вікторія Скрінченко (за деякими даними, його дружина). Ще в 2005 році Сергій Матюха (імовірно брат Андрія Матюхи) і Скрінченко засновують ТОВ "Фаворит-Джекпот", власником якої в даний момент виступає громадянка республіки Молдова - Балан Олена Володимирівна, яка також є керівником компанії ТОВ "Фаворит Інвест". Вікторія Скрінченко стояла біля витоків ще однієї компанії - ТОВ "Фаворит-Дозвілля" і яка зараз повністю належить англійській компанії "ELITE PROPERTY ASSETS LLP". Кінцевим бенефіціаром останньої є Андрій Матюха.

У 2007 році, Скрінченко і Сергій Матюха засновують ТОВ "Фаворит Інвест", яка зараз належить белізькою компанії "ЕЛТІДЖІ СОЛЮШНС ІНК".

Андрію Матюсі на даний момент також належить компанія ТОВ "Фаворит Фінанс", ТОВ "Фаворит-Оболонь", а в цілому він є власником і бенефіціаром десятків підприємств.

До заборони грального бізнесу в Укрина, Андрію Матюсі належало столичне казино "Гранд Вікторія". Зараз на цьому місці розташований Покерний клуб "Гранд Вікторія".

У 2014 році прокуратура Святошинського району Києва організувала перевірку законності діяльності мережі гральних закладів БК "Фаворит", які діяли під виглядом поширення державних лотерей. В рамках розслідування кримінальної виробництва (зайняття гральним бізнесом) правоохоронці провели ряд обшуків, в ході яких було вилучено близько 100 одиниць комп'ютерної техніки.

В кінці 2016 року СБУ повідомила про ліквідацію найбільшої букмекерської контори України - "Фаворит". Стверджується, що діяльність контори забезпечувала фінансування терористичної діяльності на сході України, що є злочином по ст. 258-5 Кримінального кодексу України - фінансування тероризму. При проведенні слідчих дій по 28-ми адресами в офісних приміщеннях, а також за місцем проживання осіб, причетних до діяльності фірми, правоохоронці вилучили майже тисячу одиниць комп'ютерної техніки, документацію, ігрові пристрої та понад сім мільйонів гривень готівкою.

Незважаючи на гучні обшуки і заяви правоохоронних органів, Букмекерська контора "Фаворит" продовжує існувати і активно розвивається. Проти її власника Андрія Матюхи НЕ порушено ніяких кримінальних справ.

Все це велика кількість інформації необхідно для того, щоб зрозуміти масштаби і кількість зацікавлених в просуванні законопроекту осіб. Протягування проекту закону про легалізацію азартних ігор відбувається в прихованому режимі під впливом могутніх бізнес-угруповань.

Окреме і ключовий вплив надають букмекерські контори "Парі-Матч" і "Фаворит", які зацікавлені у виведенні своєї діяльності в незалежне легальне правове поле і збільшенні зон реалізації букмекерської діяльності. При тому, що навіть зараз ця зона реалізації поширюється на територію так званих "ЛНР" і "ДНР", Росію, і включає в себе схеми виведення туди великих грошових коштів. Мають до цього відношення і представників російських кримінальних структур, зацікавлені в легалізації грального бізнесу та підриві економічної складової національної безпеки України.

Швидше за все подальше просування даного законопроєкту (а Зеленський дав завдання прийняти закон про азартні ігри до 1 грудня 2019 роки) буде і далі проходити в закритому режимі за підтримки окремих представників влади. Питання національної безпеки, законності і публічності, очевидно, свідомо відсунуті на задній план. Навколо чергового "рогу достатку", яким обіцяє стати відкритий ринок азартних ігор, зібралася хоч і різношерста, але об'єднана однією метою компанія. Яка зробить все можливе, щоб закон був прийнятий якнайшвидше і саме в тому вигляді, який обіцяє їм величезні вигоди.

Нагадаємо, що законопроєкт про легалізацію азартних ігор встановлює монополію букмекерів.

Як повідомляв портал Знай.ua, експерт пояснив, чому лотерею та азартні ігри треба винести в різні закони.

Також портал Знай.ua писав, що у Зеленського зізналися, на скільки озолотиться країна після легалізації грального бізнесу.