В Україні досі діє совковий підхід у контролі за компаніями, які виграють державні тендери на будівництво. Змінити ситуацію може законопроект 2234. Про це повідомив радник прем'єр-міністра Юрій Голик, передає "Дніпровська панорама".

Зараз приватна компанія, яка виграла тендер, наприклад, на будівництво сучасної лікарні, стадіону або ремонт траси державного значення, не може по документах платити своїм співробітникам стільки, скільки вона їм платить насправді. Зарплата будівельників у конкретній області встановлюється рішенням сесії облрад і розрахована за спеціальною формулою на основі наказу Мінрегіону, пояснив Голик.

Це призводить до того, що будь-яка компанія, яка виграла торги на будівництво/ремонт будь-чого, змушена "петляти" і вести подвійний облік. "Один, як є насправді - так званий внутрішній управлінський облік. І другий, як держава хоче щоб було - по суті красиві картинки в чистому вигляді, необхідні, щоб держава прийняла роботи і заплатило за них гроші", - розповів Юрій Голик.

Він повідомив, що зараз встановлена ​​зарплата будівельників у Хмельницькій області - 6 000 грн, у Київській - 14 000 грн, а в Дніпропетровській - трохи вище 15 000 грн (раніше так звана "команда Резніченка", представником якої був Голик, під час роботи у Дніпропетровській ОДА привела норми по зарплатах максимально у відповідність з ринком).

За словами Голика, законопроект 2234 приводить систему ціноутворення у дорожньому будівництві до європейських норм і множить на нуль усіх здирників, правоохоронців, популістів і "розслідувачів". Законопроект також знищує причини корупції.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

"Будь ласка, наберіть вашого народного депутата або напишіть йому. Змусьте його підтримати законопроект 2234. Дайте можливість вперше за 28 років дорожно-будівельній галузі працювати прозоро і стати локомотивом економіки країни", - закликав українців радник прем'єра.

Раніше Юрій Голик повідомив, що ОДА не змогли витратити майже 3 млрд на ремонт доріг. Станом на 30 листопада з 13,7 млрд грн, що надійшли в облдержадміністрації з державного бюджету на ремонт доріг, використано тільки 10,9 млрд.