Криваві події вчорашнього дня прокотилися резонансною хвилею по всій Україні. Відреагували на них і в столичній мерії. Депутати Київради заявили про підозру у тому, що низка акцій протесту під Верховною Радою проводяться у форматі "за гроші". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Засідання антикорупційної комісії
Засідання антикорупційної комісії

"Батьківщина", "Солідарність" чи "За життя"?

Дане питання підняли члени Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбувалося 18 грудня в будівлі адміністрації.

"Чи могли б Ви дати правдиву інформацію, чому вчора під час мітингів, які там відбулися з чималими порушеннями з боку мітингуючих, були масово діти до 18 років – хто їх залучив і скільки їм платили? Чи то "Батьківщина", чи то "Солідарність", чи то "За життя". Я там був і бачив купу неповнолітніх підлітків", – зазначає ексмер Києва, депутат Київради Олександр Омельченко, звернувшись до очільника столичної поліції, який теж відвідав засідання.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Мітинг під Верховною Радою
Мітинг під Верховною Радою

У свою чергу, начальник ГУ НП м. Києва підкреслив, що Законодавством України не заборонено всім громадянам, зокрема і неповнолітнім, висловлювати свою думку і брати участь в мирних акціях.

"І, на жаль, Законодавство не передбачає покарання за скупку людей на мітингах, як, наприклад, передбачає за підкуп голосів на виборах. МВС подавало і в Верховну Раду минулого скликання, і, наскільки я знаю, є законопроекти, щоб все ж таки встановити щонайменше адміністративну відповідальність за факти скупки і проведення таких акцій. Тому що вони не мають нічого спільного з вільним волевиявленням, як передбачено 39 статтею Конституції", – відповів заступник Голови Національної поліції України, начальник ГУ НП м. Києва Андрій Крищенко.

Засідання антикорупційної комісії - Андрій Крищенко
Засідання антикорупційної комісії - Андрій Крищенко

Серед затриманих – 3 неповнолітніх

Що ж стосується покарання за підкуп протестуючих у акціях протесту, то в ході засідання Олександр Омельченко запропонував для ініціаторів проплачених мітингів "санкції", жорсткіші ніж за оборудку наркотиків.

"Я вважаю, що за це треба карати так, як за наркотики – не менше. Тому що ці політичні сили вносять порчу в суспільство. Колись в давні часи людей, які могли вносити порчу, спалювали на багатті. Як можна наймати першокурсників та підлітків у віці 16 – 18 років бастувати? За всі часи акцій це вперше така масова участь молодих людей. Чи можна якось опитати цих дітей, за участі батьків, щоб вони зізналися, скільки їм заплатили і зорієнтувала приблизно, від якої політичної сили вони там були?", – наголошує колишній мер Києва Олександр Омельченко.

Засідання антикорупційної комісії
Засідання антикорупційної комісії

Як з'ясувалося, під час вчорашніх подій були зафіксовані конкретні випадки участі молодиків, які не досягнули 18-річного віку.

"По вчорашній акції було затримано 3 особи, які є неповнолітніми. З ними провели роботу. Запитати-то можна у цих дітей, але чи захочуть вони відповідати – це їх законодавче право. Ми повинні опитувати з педагогами та психологами. Батьків викличуть сьогодні для складання відповідних матеріалів, тому що вони порушували право на проведення мирних зібрань", – відзначає начальник ГУ НП м. Києва Андрій Крищенко.

Чим закінчиться ця історія та про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.