Тристороння контактна група у Мінську не змогла остаточно узгодити списки для обміну утримуваних осіб. Проте сторони не полишають надій все-таки провести обмін до кінця поточного року.

Представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік повідомив, що для обміну сторонам конфлікту ще треба "зробити низку кроків", але вони наразі провели "ґрунтовну роботу". На основі попередніх домовленостей, досягнутих під час нормандського саміту в Парижі 9 грудня, готується обмін людей, утримуваних на території самопроголошених "ДНР" і"ЛНР", повідомляє BBC.

Обмін полоненими, фото: GETTY IMAGES
Обмін полоненими, фото: GETTY IMAGES

Після нормандського саміту у Парижі президент України Володимир Зеленський завив, що під час першого етапу заплановано повернення 72 українців. У наступних етапах повертатимуть людей, які перебувають в анексованому Криму та Росії, у тому числі кримських татар.

У вересні СБУ повідомляла, що на території "ДНР" та "ЛНР" у полоні перебуває 227 українців, а ще 258 вважаються зниклими безвісти. Проте правозахисники наголошують, що точна кількість людей, яких утримують в ОРДЛО, не відома, оскільки бойовики не підтверджують утримання тих, кого Україна вносить до списків на звільнення.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Так, згідно з даними громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" серед ув'язнених в "ДНР" і "ЛНР" переважають цивільні, а військові становлять близько 20%. В основному утримуваних людей звинувачують у таких статтях, як "шпигунство", "участь у терористичних організаціях", "зберігання зброї".

Обмін полоненими, фото: UNIAN
Обмін полоненими, фото: UNIAN

Серед військових, яких утримують в ОРДЛО: танкіст Богдан Пантюшенко, "засуджений" бойовиками до 18 років тюрми; бійці 3-го полку спецпризначення ЗСУ Олександр Коріньков і Сергій Глондар; військові восьмого полку спецпризначення Сергій Іванчук та Іван Дєєвий, яких бойовики звинувачують у розвідувальній і терористичній діяльності; військовий 30-ї механізованої бригади Володимир Воскобойник, "засуджений" бойовиками до 30 років ув'язнення.

Також повідомляється про восьмеро військових потрапили у полон у травні 2018-го після того, як їхній автомобіль КамАЗ відхилився від маршруту. Одного вдалося звільнити, ще один наклав на себе руки.

Із цивільних, які перебувають у полоні — автор колонок на сайті Радіо Свобода Олег Галазюк; позаштатний кореспондент Радіо Свобода Станіслав Асєєв, "засуджений" бойовиками до 15 років тюрми; медсестра із Горлівки Марина Чуйкова, яку "засудили" до 11 років колонії за "шпигунство"; Олександр Тимофєєв.

Обмін полоненими, фото: REUTERS
Обмін полоненими, фото: REUTERS

Кількість утримуваних в Україні, яких Київ може передати Росії, до останнього часу була засекреченою, але колишній генеральний прокурор Юрій Луценко у виступі в парламенті назвав загальну цифру - 1 100 осіб.

Найбільший обмін відбувся 27 грудня 2017 року, ще за президентства Порошенка, тоді на батьківщину повернулися 74 українців. Останній обмін відбувся 7 вересня 2019 року, коли вдалося домовитися і обміняти українців за формулою 35 на 35.

Нагадаємо, обмін полоненими з Росією: Пристайко зробив тривожну заяву про "всіх на всіх"

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський не говорив з Путіним про Крим на "нормандському саміті": українцям розкрили причини

Також "Знай.ua" писав, що в'язні Кремля скоро повернуться в Україну: стали відомі деталі нового обміну полоненими