10 лютого виповнюється 5 років з дня переможної для України Широкинської наступальної операції. Це день української перемоги, вважає український військовий, засновник та екс-командир полку "Азов", лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький.

Колишній командир "Азову" розповів, як звільняли околиці Маріуполя, як молоді воїни витягнули на собі виключно своїм героїзмом наступальну операцію, яку згодом назвуть Широкінською і вона стане однією з найуспішніших за всю війну проти російських окупантів.

10 лютого 2015 року полк Азов разом з іншими підрозділами Збройних сил і Нацгвардії звільнили п'ять населених пунктів, в тому числі стратегічне село Широкине і відсунули лінію фронту на 20 км від Маріуполя, щоб російські найманці більше не змогли обстріляти житлові квартали міста.

Крім того, Широкінська операція відвернула сили противника від Дебальцевого і Донецького аеропорту, де тоді йшли запеклі бої.
"Близько трьох тижнів ми планували операцію і проводили розвідку. 10 лютого 2015 року Азов розпочинає одну з найуспішніших операцій на Сході – Широкинську наступальну, результатом якої став мирний Маріуполь без обстрілів і відтягнуті сили противника з Дебальцева. 10, 11 і 12 лютого Азовці вели наступ у трьох напрямках: Широкине, Павлопіль та Комінтернове. Найбільш запеклим днем стало 14 лютого, яке ми всі запам’ятаємо назавжди. Обстріл з "Градів" і спроба прориву ворога на домінуючі висоти Широкиного – так почався наш ранок. Бої з ротами осетин, російських найманців і "армії ДНР" на нових російських танках. Більше 50 ліквідованих бойовиків і десяток одиниць знищеної та підбитої ворожої техніки. 15-го Азовці йдуть у контрнаступ і, за підсумком тяжких боїв, займають ще частину позицій. Бійці закріпилися на домінуючих висотах і в західній частині села, отримавши стратегічну перевагу", розповів Білецький.

фото: прес-служба Азова

фото: прес-служба Азова

За п'ять днів Україна тоді втратила щонайменше, одинадцять бійців Азова, понад півсотні отримали поранення. Та ворогів загинуло значно більше - близько 100, хоча їхні сили переважали.

"Результативний наступ витягнули на собі декілька рот молодих хлопців, виключно своїм героїзмом і прагненням йти вперед, відбиваючи кожен клаптик української землі. Про кожного з тих, хто загинув, як і про кожного з тих, хто вижив у запеклому бою, можна розповісти не одну історію – в екстремальних ситуаціях люди проявляються завжди несподівано", - каже Білецький.

П'ять років тому почалися бої у Широкиному

фото: прес-служба Азова

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Боєць Козак (В'ячеслав Кирилов) за кілька днів до своєї загибелі у Широкиному 15 лютого 2015 року

Екскомандир "Азова" розповів лише про деякі з багатьох подвигів, вчинених відважними українськими воїнами.
Так, хлопець з Луганська з позивним Чемпіон врятував власний екіпаж і цілий взвод, пожертвувавши собою. А 19-річний Морган ліквідував 2 танка і БМП противника з ПТУРа.

"Той самий Радік, один з лідерів Нацкорпусу, тоді 22-річний, та його друг з позивним Кіт взяли ворожого розвідника на непідконтрольній території. "Язик" допоміг нам грамотно спланувати операцію", - згадує Білецький.

За словами Білецького, ми переможемо лише тоді, коли будемо культивувати волю до боротьби і пам'ятати про великі вчинки, не знецінювати їх.

"Моральний дух солдата росте, коли його армія перемагає на фронті. Так було під час Широкиного у лютому 2015-го, коли після Іловайську, боїв за Донецький аеропорт і Дебальцевського котла, втрат і поразок, добровольці знову показали приклад усім і, я знаю, надихнули багатьох братів по зброї. Зараз стало модним посипати голову попелом і казати, що українці – гречкосії та свинопаси. Але це не так. На війні так точно. Головне – не знецінювати і не зливати великі вчинки".