У Кабміні заявили, що збираються скасувати дві платіжки на газ і об'єднати їх в один документ. Над цим питанням вже працює і сам Кабмін, і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Це рішення прокоментував український журналіст, блогер і депутат від партії "Слуга народу" Олександр Дубінський в інтерв'ю для Politeka on-line.

Дубінський зазначив, що справа не в двох чи в одній платіжці, а в тому, що насправді цими маніпуляціями влада піднімає тариф на блакитне паливо і цей тариф ніхто не контролює.

″Смисл не в одній платжіці, двох чи трьох платіжках, чи в платіжці меншого розміру щодо формату паперу. Проблема в тому, що прозорість цього тарифу ніким не контролюється. Чому саме така вартість доставки газу до вашого лічильника, ніхто не може пояснити. Так вирішила НКРЕКП, а щоб українці не могли цього заперечити, "слуги народу" прийняли закон в грудні місяці, що не можна оскаржити в суді це рішення.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Нардеп підкреслив, що рішення про дві платіжки прийняли в НКРЕКП і ніхто не може його оскаржити у суді. Він порівняв, скільки платить Росія за доставку газу, і скільки українці - Росія платить 70 грн за тисячу кілометрів, а ми платимо тих же 70 грн за 15 км. Дубинський назвав це ″скотством чистої води″

За словами Дубинського ніяких змін на користь споживачів чекати не варто.

″Ці тарифи сформовані для того, щоб зменшити дефіцит бюджету. Нафтогаз перераховує гроші, які заробляє, у бюджет. Тобто, чим дорожче вона (компанія Нафтогаз — ред.) продає нам з вами газ, тим більше грошей вона перераховує в бюджет. Тим власне менше видно процес руйнування економіки, до якого нас веде діючий Кабінет міністрів″.

Дубинський зазначив, що закрити діру в бюджеті можна, провівши детінізацію митниці, однак голова Державної митної служб Максим Нефьодов не справляється з своїми обов'язками. Нардеп підкреслив, що вперше в історії митниця не виконала план.

″Ми закриваємо диру в бюджеті. Це одна поблема. Інша — щоб зменшити тарифи, потрібно закрити дірку в бюджеті. Тобто створити умови, щоб платилося більше податків. Для цього має бути проведена детінізація митниці. Нефьодова для чого було поставлено? Щоб недобір по бюджетному плану збільшився до 25 млрд.? Це вперше за останній час митниця не виконує план.У нас ніколи в історії не було, щоб митниця не виконала план″.

На митниці втрачається як мінімум 4 млрд через різні сірі і чорні схеми. Вони осідають в кишенях тих, хто контролює контрабанду. Сьогодні таким ″куратором″ називають Валерія Хорошковського, зазнаив Дубинський.

″Проблема ж у чому? Нам кажуть: хлопці, у нас така прблема в бюджеті, так все погано, тому ми вам ще трішки підкрутимо тарифи вверх, зберемо гроші і в бюджет перерахуємо і врятуємо країну від дефолту. При цьому там дира, тут дира, ніхто цим не займається і як було, так і є, лишень ще гірше стає″, - підсумував Дубинський.