У лютому президент Володимир Зеленський ветував закон №1049 про єдиний рахунок для податків із ″тютюновою″ поравкою, якою регулюються торговельні націнки на сигарети для дистрибуції.

А вчора, 7 квітня, податковий комітет розглянув вето президента Зеленського на цей законопроект та підтримав виключення поправки №8 із нього. Далі питання буде винесено в сесійну залу.

Заступнику голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов, якому ЗМІ приписують авторство цієїпоправки, прокоментував рішення Комітету. За словами Холодова, ніхто з його колег-депутатів так і не зміг розібратися в суті цієї поправки і в тому, що відбувається на ринку тютюну.

″Я на засіданні комітету сказав і хочу повторити публічно: поправка №8 була для того, щоб навести порядок на ринку тютюну і усунути картельну змову на цьому ринку. Картельну змову зафіксовано Антимонопольним комітетом 10 жовтня 2019 року″, - заявив Холодов і навів відповідний документ.

Документ можна переглятути тут.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Холодов розповів, що передувало накладенню президентом вета на законопроект №1049. За його словами, між Зеленським та виробниками сигарет була домовленість.

″7 листопада 2019 року президент зустрічався з виробниками сигарет, і вони дали йому обіцянку, що вони самі усунуть змову на ринку тютюну, без втручання Верховної Ради. У відповідь Президент сказав, що накладе вето на законопроект 1049.
Я особисто був присутній на зустрічі і чув це.
12 листопада 2019 року табачники отримали рекомендації від Антимонопольного комітету, де всі домовленості з Президентом були документально зафіксовані. Вони зобов'язані були їх виконати, незалежно від того, подобається їм поправка №8 чи не подобається ″, - розповів Холодов.

Рекомендації АМКУ можна переглятути тут

Минуло півроку. Президент дотримав свого слова і ветував законопроект 1049, запропонувавши депутатам викреслити з нього поправку №8. ″Це був аванс довіри тютюновій галузі″, - зазначає Холоджов.

Однак, тютюнові компанії не дотримали слова, яке дали Зеленському і не виконали рекомендації Антимонопольного комітету, чим продовжили порушувати закон, підкреслив Холодов.

За його словами, Антимонопольний комітет повинен був в січні 2020 року зафіксувати факт невиконання рекомендацій і накласти на табачників штраф в сумі 10% від торішнього обороту. Штраф міг би досягати 8 млрд грн, зазначає нардеп.

″Ми шукаємо гроші в бюджет на боротьбу з коронавірусом і на відновлення економіки - так ось вони, валяються під ногами у Юрія Терентьєва і 8-ми членів АМКУ. Разом з тим штрафом в 6,5 млрд, які тютюнові виробники повинні були заплатити в бюджет в минулому році″, - зазначив Холодов.

Заступнику голови податкового комітету зазначає, що це далеко не перші рекомендації АМКУ, які тютюновий ринок не виконує.

″Причина - або тотальна корупція, або повна недієздатність″, - підкреслив Холодов.

Вчера налоговый комитет рассмотрел вето Президента Владимира Зеленского на законопроект 1049. Поводом для вето стала в...

Geplaatst door Андрій Холодов op Woensdag 8 april 2020