Глава МОЗ Максим Степанов повідомив неправду, коли сказав, що українські захисні костюми, які продавалися вдвічі дешевше ніж китайські, мали бути "робочим одягом" маляра, вважають у Bihus.Info. Таким чином міністр охорони здоров’я прокоментував інформацію про те, що МОЗ втрутилося у процес державних закупівель і придбало китайські захисні костюми для медиків вдвічі дорожче, ніж їх пропонував український виробник.

Цитату міністра, яку він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24", 24 квітня 2020 року наводить Bihus.Info.

"Немає жодного завищення, тому що порівнюють костюми біологічного захисту від вірусних агентів – і порівнюють з іншого боку костюм, який має назву "Робочий одяг". Тобто це – костюм маляра або костюм, який використовується в роздрібній торгівлі" Максим Степанов

Максим Степанов, скріншот: YouTube
Максим Степанов, скріншот: YouTube

Повідомляється, що державне підприємство "Медичні закупівлі України" 14 квітня уклали угоду з українською компанією "Текстиль-Контакт". За один захисний костюм держава заплатила б 245 гривень. МОЗ не погодило цей контракт – і 17 квітня уклало інший, із ТОВ "Меддів", яке постачає китайські захисні костюми за ціною 488 грн, тобто вдвічі вищою.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов відреагував на цю інформацію через декілька днів. Однак його пояснення, що в українського виробника планували закупити "робочі костюми", є некоректним. У першу чергу це випливає із тендерної документації, оскільки і в закупівлі, яку проводило державне підприємство, і в закупівлі МОЗ йдеться про "Костюм біологічного захисту/комбінезон".

Захисний костюм "Текстиль-Контакт", фото: bihus.info
Захисний костюм "Текстиль-Контакт", фото: bihus.info

Більше того, журналісти Bihus.Info отримали від українського виробника "Текстиль-Контакт" фотографії уже виготовленого на державне замовлення захисного костюма. У своїй закупівлі МОЗ вказало інший код товару, однак, за поясненням експертів, йдеться про одну й ту саму річ, вказану за двома різними класифікаторами.

Проте, у тендерних вимогах обох закупівель є лише одна відмінність — МОЗ додало до них вимогу, щоб костюми мали сертифікат ДСТУ EN 14126. Це – державний стандарт щодо захисного одягу на базі європейських норм, який встановлює вимоги та методи випробовування. Китайські костюми цей сертифікат мають. А представники українського виробника заявили, що готові були пройти термінову сертифікацію, однак в Україні немає жодної інституції, яка могла б такий сертифікат надати.

Захисний костюм "Текстиль-Контакт", фото: bihus.info
Захисний костюм "Текстиль-Контакт", фото: bihus.info

Після коментаря Максима Степанова заяву зробила і організація "Пацієнти України", що вони закуповують захисні костюми з тим же стандартом, про який так схвально відгукується Міністерство, за 215 грн! Крім того, благодійний фонд розкритикував саму ідею Міністерства включити до вимог закупівлі згаданий вище сертифікат.

"Стандарт, яким прикривається МОЗ, який нібито гарантує дуже надійний захист лікарів, не передбачає тестування на вірусних інфекціях. Тобто, стандарт EN 14126:2003, яким керується МОЗ, не стандартизується щодо респіраторних вірусних інфекцій. Для перевірки стандарту використовується тест на бактеріях. Це означає, що ніхто у світі немає відповіді щодо проникнення через них коронавірусів. Напевно, тільки наш МОЗ", – написали "Пацієнти України".

Захисний костюм "Текстиль-Контакт", фото: bihus.info
Захисний костюм "Текстиль-Контакт", фото: bihus.info

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці відзвітують про доходи і сплатять податки — з кого стягнуть 18%, перелік. Які штрафи передбачені за ухилення від сплати податків з доходу

Як повідомляв портал "Знай.ua", Венедиктова чесно відповіла на питання про справу Гандзюк, Шеремета та свою відставку. Генпрокурорка зазначила, що вона "дуже скучна особа"

Також "Знай.ua" писав, найбідніші та найбагатші області України – у Держстаті розповіли, де заробляють найбільше. Державна служба статистики України оприлюднила попередні дані про доходи та витрати населення