Кабінет міністрів України покаже зацікавленість в технологічному та екологічному розвитку держави, якщо домовитися з іноземними інвесторами в зелену енергетику і підпише меморандум, який дозволить створювати нові поновлювані джерела енергії на заміну старої енергогенерації.

Про це у колонці для «Економічної правди» написав член Ради з інвестицій при уряді, співзасновник «Української асоціації відновлюваної енергії» Ігор Тинний.

За його словами, поки текст меморандуму доопрацьовується, необхідно погодити умови, які будуть розвивати зелену енергетику далі і не спровокує хвилю позовів від іноземних інвесторів.

«Інвестори сумарно вклали в індустрію ВДЕ близько 10 млрд євро. Тепер ми прекрасно скоординовані і досить дружні... Нам здається, Уряд цього разу перестарався у своєму тиску на бізнес. І не потрібно думати, що це проблема лише галузі відновлюваної енергетики», - пише Тинний.

При цьому він зазначив, що деякі із запропонованих змін є неприйнятними для інвесторів і в разі прийняття завдадуть шкоди інвестиційній репутації країни, що відкине Україну в розвитку.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Тому дуже б хотілося, щоб президент Володимир Зеленський знайшов час у своєму напруженому графіку (без жартів) і особисто приділив увагу пропонованого урядом та інвесторами компромісу», - додав Тинний.

Він підкреслив, що в перспективі вся енергетика України стане екологічною.

«Все традиційної генерації електрики еволюційно вимре за наступні 30-40 років. І атомна генерація теж. А про вугільні схеми і злодійство на газо-мазутних блоків ДП "Центренерго" нашим онукам будуть розповідати приблизно так само, як зараз, викладають історію 20 з'їзду ЦК КПРС. Начебто і було, але нікому вже не цікаво», - резюмував член Ради з інновацій.

Нагадаємо, в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец раніше повідомляла, що Мінекоенерго відновить переговори з інвесторами в проекти з відновлюваної енергетики, а міністерство напрацює для обговорення з ними проект меморандуму, в якому будуть прописані умови реструктуризації, перегляду «зеленого» тарифу, будівництва станцій та інші умови для сектору ВДЕ.

15 травня у Кабінеті міністрів України проходила зустріч голови уряду Д. Шмигаля з гравцями ринку та профільними асоціаціями, які є представниками інвесторів з США, Норвегії, Швеції, Німеччині, Туреччині, Іспанії, Франції та інших країн.

Гравці ринку, міжнародні інвестори і профільні асоціації відзначають, що положення меморандуму повинні бути збалансовані і всі зміни умов підтримки галузі зеленої енергетики потрібно робити на добровільних засадах, що убезпечить державу від позовів у міжнародні арбітражі.

На думку екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, Україна прославиться на весь світ, якщо не знайде компроміс з міжнародними інвесторами в зелену енергетику, яка буде мати негативний вплив на інвестиційний клімат країни.