Нова кредитна програма для України на $5 млрд може бути затверджена Радою директорів МВФ максимум на початку червня.

Перший транш кредиту в розмірі $1,9 млрд може надійти вже через пару днів після затвердження програми - кошти підуть на поповнення бюджету.

Для отримання наступних траншів Україна повинна виконати ряд умов – "структурних маяків". Що саме треба буде зробити, вдалося з'ясувати Українським новинам.

За інформацією МВФ, нова програма загальним обсягом фінансування в $5 млрд розрахована на 18 місяців. Гроші будуть направлятися на підтримку платіжного балансу і бюджету для подолання наслідків COVID-19.

МВФ, скріншот: YouTube
МВФ, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Що необхідно для продовження програми?
Пакет маяків можна розділити на кілька блоків: енергетичний, банківсько-фінансовий, фіскальний, судовий і антивируный, пов'язаний з COVID-19. Передбачається, зокрема, зміна двох законів – з банківського та судового напрямами. У переліку маяків на даному етапі немає нічого, що стосувалося б теми закону про ринок землі. Варто нагадати, що умови кредитування можуть коригуватися по ходу реалізації програми.

З енергетичного напрямку, перш за все для отримання другого траншу необхідно буде змінити статут НАК "Нафтогаз України" відповідно нормами Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Мова йде про перегляд змін до статуту, які в березні 2019 року затвердив Кабінет міністрів Володимира Гройсмана. Необхідно буде в нових договорах на надання комунальних послуг спростити процедуру зміни постачальників газу.

МВФ, фото з вільних джерел
МВФ, фото з вільних джерел

За судовим напрямом на законодавчому рівні необхідно буде змінити процедуру конкурсного відбору членів Вищої ради правосуддя.

З 2021 року Державній податковій службі та Державній митній службі працювати можна лише, як єдиним юридичним особам.

З банківського напрямку до літа Нацбанку необхідно буде затвердити план роботи з проблемними активами держбанків. Крім того, потрібно буде посилити процедуру врегулювання та ліквідації заборгованості пов'язаних осіб. Для цього потрібно буде внести зміни в закони про Фонд гарантування вкладів і змінити закон про банки і банківську діяльність в частині структури капіталу банків і вимог до капіталу.

За антивірусним напрямом навесні 2021 року потрібно буде провести аудит коштів держбюджету, які були витрачені на боротьбу з COVID-19.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Україна втратить 2,9 млрд євро зарубіжних інвестицій, якщо не домовиться з інвесторами в зелену енергетику – євродепутат.

Як повідомляв Знай.uа "Антиколомойський" закон говорить про незалежність Зеленського – Золотарьов.

Знай.uа писав, "Сподіваюся, міністр Криклій нас почує. Інакше будемо збирати підписи," - слуга народу Скічко.