Погашення через суд заборгованості за кредитами “Укрсиббанку”, виданим 10 років тому екс-нардепам від “Партії регіонів” Дмитру Святашу і Василю Полякову, а також належним їм підприємствам групи АІС, стане першим серйозним симптомом поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Такої думки дотримуються провідні українські експерти, пише УНН.

Як відомо, згідно із рішенням Дніпровського районного суду Києва збиток правомочного чинного кредитора, ТОВ “УМК” з групи DCH, у суму майже 2,3 млрд грн буде відшкодована Державним агентством з розшуку та управління активами (АРМА).

Джерелом виплат стануть кошти, виручені від продажу майна “АІС”. конфіскованого в режимі спецконфискации в згідно із даним судовим вердиктом.

Нагадаємо, що в даний час Дмитро Святаш офіційно перебуває у розшуку за незаконне заволодіння коштами “Укрсиббанку” і, по даними ЗМІ втік від українського правосуддя з сім'єю на території Російської Федерації. Місце перебування Василя Полякова наразі невідомо, раніше було вручено йому повідомлення про підозрі в кримінальному злочині шахрайському заволодінні коштами “Укрсиббанку”.

За думку українських експертів, крапка, поставлена госагентсвом АРМА у багаторічної судової тяганини за справи “АІС”-Святаша-Полякова, насамперед, підтвердила ефективність цього відомства і спрямованість його дій на виконання завдань Президента з захист бізнесу.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Так, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що справедливе судове рішення по справі одіозних бізнесменів-“регіоналів” стало серйозним кроком до поступовому становленню в Україні сприятливого інвестиційного клімату.

“Сьогодні Президент України і його команда тримають курс на створення в нашій країні інвестиційного простору, куди можна вкладати гроші. Судове рішення щодо повернення боргів „АІС“ доводить, що АРМА може грати ключову роль в виконанні пов'язаних з цим курсом завдань. Тлбто в захисті прав інвесторів і відшкодування шкоди, завданої економічними злочинцями. Саме тому АРМА завжди буде атакувати всіх тих, кому правоохоронці наступили на хвіст”, переконаний Карасьов.

Його думку підтримує ще один відомий аналітик Володимир Цибулько: “АРМА довела в справі „АІС“, що ця структура дієздатна, а інструменти захисту сумлінних підприємців ефективні. Рішення суду дає позитивний сигнал всім тим, хто сподівається залучити до відповідальності зловмисних боржників. Бізнес бачить, що влада повернулася до нього обличчям”, — говорить аналітик Володимир Цибулько.

А популярний блогер Кирило Сазонов впевнений: “Караючи недобросовісних позичальників з АІС, суд сьогодні, насправді, працював на міжнародний імідж України. Адже процес пов'язаний з поверненням грошей, які спочатку були вкрадені у BNP Paribas найбільшої фінансової групи Європи. Думаю, цей досвід залучення до відповідальності позичальників, що зарвалися, стане в нагоді всім іноземним банкірам і іншим інвесторам, які працюють в Україні”.