Газовидобувна галузь потребує підтримки держави. Таку думку в ході дискусії "Вітчизняний газовидобуток: які стимули потрібні галузі саме сьогодні?" організованої Енергетичним клубом, озвучив Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України.

«Нафтогазовидобувна галузь - основний наповнювач державного бюджету. Всі ми розуміємо, до чого може призвести скорочення інвестицій у видобуток вуглеводнів. Це падіння видобутку українського газу, зменшення надходжень у державний і місцевий бюджети, скоращения персоналу і, звичайно ж, ослаблення енергетичної безпеки. Чим раніше стимули будуть прийняті, тим швидше ми стабілізуємо роботу нафтогазовидобувної галузі і зможемо уникнути небажаних наслідків», - заявив він, відповідаючи на питання про можливі наслідки кризи в газодобувній галузі.

Як зазначив експерт, серед необхідних першочергових заходів: стимулювання розроблення важковидобувних та нетрадиційних покладів, збереження стимулюючої ренти для буріння нових свердловин з державною гарантією незмінності оподаткування до 10 років, а також упровадження стимулюючого оподаткування для видобутку вуглеводнів з нових і розконсервованих свердловин і поширити стимулюючу ренту на нафту і конденсат.

«Ці заходи необхідні, щоб забезпечити можливість компаніям інвестувати у подальший розвиток газовидобутку в країні навіть у такий важкий період для галузі. Це дасть суттєвий позитивний ефект, і до моменту стабілізації глобальної ринкової кон'юнктури та вирівнюванню цін на газ – ми будемо готові активно бурити і добувати ще більше газу для України, наближаючи енергонезалежність», - зазначив Ігор Щурів, генеральний директор ДТЕК Нафтогаз.

Нагадаємо, через рекордне падіння світових цін на енергоресурси та економічну кризу, пов'язану з пандемією коронавірусу, газовидобувні компанії втрачають рентабельність і змушені згортати інвестиційну діяльність і зупиняти програми буріння. Бізнесу стає невигідно вкладати інвестиції в розробку родовищ.