Профільний комітет радить ВР відхилити всі законопроєкти щодо криміналізації злочинів ненависті проти ЛГБТ. Депутати кажуть, що це "тендітна тема" і треба зважати на Всеукраїнську раду церков.

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді відхилити законопроєкти щодо криміналізації злочинів на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності через необхідність доопрацювання та заклики Всеукраїнської ради церков. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Йдеться про законопроєкт №3316 та альтернативній редакції.

Зазначається, що за рішення проголосували 13 членів комітету з 20 присутніх на засіданні 17 червня 2020 року.

Голова комітету Денис Монастирський пояснив таку позицію тим, що до органу "надійшли сотні звернень від абсолютно всіх конфесій", які стурбовані пропонованими змінами до Кримінального кодексу України.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Активно проти законодавчої ініціативи виступила Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій.

Крім того, 58 народних депутатів України із різних парламентських фракцій спрямували до комітету колективне депутатське звернення з "критикою законопроєкту та проханням узяти до уваги аргументи церков і релігійних організацій".

Під час обговорення голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Олександр Бакумов запропонував відхилити всі ці законопроєкти, зважаючи на "тендітність теми" та "необхідність доопрацювати документи задля забезпечення правової визначеності пропонованих змін".

Репліки представників комітету прокоментував експерт Правозахисного ЛГБТ-центру "Наш світ" та співавтор проєкту закону №3316-2 Андрій Кравчук.

Він зазначив, що в усіх аргументах щодо відхилення законопроєктів не йшлося про правові підстави ухвалення того чи іншого рішення, вони зводилися до того, що проти них заперечують українські церкви та релігійні діячі.

Проавохасник нагадав народним депутатам, що вони мають дотримуватися Конституції та захищати всіх українців, незалежно від того, які погляди вони сповідують і яку віру.

"Звісно, ЛГБТ-спільнота є меншиною, якщо держава та законодавці не захищають меншини, вони не захищають народ у цілому”, - підкреслив правозахисник.

Знай.ua