ДТЕК Енерго не був і не є організатором акцій протестів шахтарів, а звинувачення Андрія Геруса у компанії вважають використанням державної влади в особистих цілях для тиску на приватний бізнес, а також нехтування стратегічними державними інтересами.


Про це заявила прес-служба ДТЕК-Енерго у відповідь на публічні звинувачення Геруса, голови комітету ВР України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, що саме ДТЕК організовує своїх шахтарів на протести.


На думку компанії, що відповідальність за зростання соціальної напруженості, акції протесту лежать на самих представників державної влади, які реалізують практику адміністративного втручання у роботу ринку, що призвело до кризи всієї енергетичної галузі України.

Системна криза в енергетиці, викликаний адміністративним втручанням у роботу ринку електроенергії, і вплив макроекономічних факторів скоротили ринок збуту для державних і приватних вугільних шахт. З 1 квітня шахти ДТЕК Добропіллявугілля перебувають у вимушеному простої і не можуть відновити роботу, так як їх вугілля залишається не затребуваним теплової генерації і на складах підприємства знаходиться понад 150 тис. тонн вугілля, « - повідомили в ДТЕК Енерго.


Також в компанії звернули увагу, що досі не вирішено питання встановлення ринкових цін на електроенергію, вироблену тепловою генерацією, що і призвело до невиплат шахтарям і збитків практично всієї генерації: «З-за неринкових ініціатив і рішень НКРЭКУ, маніпуляцій трейдерів-спекулянтів ціни на електроенергію ТЕС штучно занижуються і утримуються нижче економічно обґрунтованого рівня для сталої роботи всіх учасників паливно-енергетичного сектору України».

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще


ДТЕК Енерго заперечує, що сприяють протестів шахтарів, а навпаки роблю все можливе, щоб зберегти виробництво на ДТЕК Добропіллявугілля: «В просте знаходяться 6,5 тис. працівників шахт і збагачувальної фабрики, які продовжують отримувати заробітну плату в розмірі окладу (тарифної ставки). 1,2 тис. співробітників задіяні у роботах з підтримання виробництва – провітрювання гірничих виробок, відкачування води, контроль стану обладнання».


У компанії вважають, що для оздоровлення ринку та створення умов для подолання кризи в енергетиці, відновлення української економіки необхідний професійний підхід і конструктивний діалог між усіма учасниками ринку: «Ми неодноразово підкреслювали, що українські шахтарі не повинні бути заручниками ручного, непрофесійного адміністративного втручання в роботу енергоринку».


Нагадаємо, що 30 червня шахтарі з різних регіонів України починають безстрокову акцію, на якій серед іншого будуть вимагати погашення заборгованості по зарплаті перед шахтарями державних шахт і виведення з кризи вугільну галузь. Минулого тижня з подібною акцією протесту під Офіс Президента вийшли шахтарі державної шахти «Надія», які вимагали нормалізувати роботу і погасити борги по зарплаті.