Про це заявив народний депутат, заступник голови комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Сьогодні почався експорт атомної електроенергії в Білорусь. Мій колега Андрій Герус подає це як велику перемогу. Я з...

Geplaatst door Alexey Kucherenko op Woensdag 22 juli 2020

«Цей експорт виглядає зовсім не ринковим явищем. І найголовніше: ця ситуація точно буде використана для відновлення імпорту. Те, проти чого ми боролись 8 місяців, має великі шанси бути розбитим цим популістичним кроком з експортом», — написав нардеп на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Кучеренко наголосив, що Білорусь не проводила жодного тендерну на закупівлю електроенергію і до останнього часу блокувала усі потуги української генерації розпочати такі поставки. Більш того, за словами нардепа, Білорусі українська електроенергія не потрібна, тому що вона не конкурентоспроможна перед російським газом.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

«Що ж змінилось? Очевидно, є домовленість, але вона дуже вибіркова, і виглядає якоюсь поступкою для подальшої експансії», — додав Кучеренко.

За словами депутата, експорт здійснюється в мізерних обсягах за ціною, нижчою ніж «Енергоатом» продає свій струм для українських споживачів.

«Поглиблення співпраці з Білоруссю це крок у бік від інтеграції з ЄС. Тож я закликаю медіа утриматись від переможних реляцій, і бути на сторожі, коли пан Герус чи пан Жупанін чи ще хтось почнуть пропихувати повернення імпорту під егідою допомоги «Енергоатому». Я вітаю будь який експорт, але він не має бути троянським конем. А все, на жаль, виглядає саме так», - підсумував замголови профільного комітету Верховної ради.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії став ключовою причиною найглибшої кризи в енергетиці за час незалежності України. Відкриття імпорту відбулося завдяки так званим правкам Геруса.

У період жовтень 2019 - березень 2020 з Росії було імпортовано на 1 млрд грн. Найбільшим імпортером електроенергії з РФ була компанія «Юнайтед Енерджі», близька до олігарха Ігоря Коломойського, яка може бути пов'язана з Андрієм Герусом.

4 травня у Верховній Раді президент України Володимир Зеленський заявив, що не може бути й мови про імпорт електроенергії в країну, оскільки це залишить тисячі шахтарів без роботи.

Наприкінці квітня Міністерство енергетики розробило новий енергобаланс України на 2020 рік і повністю відмовилося від поставок електроенергії з Білорусі та Росії.