Справа «Роттердам+» не має судової перспективи - ціноутворення на основі імпортного паритету підтримує МВФ, а після скасування формули «Роттердам+» ціна вугілля різко зросла і споживачі переплатили за електроенергію 4,4 млрд грн. Про це написав політолог Кирило Сазонов на своїй сторінці в Facebook.

Політолог нагадав, що НАБУ розслідує справу «Роттердам+» вже три з половиною роки, але, на його думку, детективам нічого передавати до суду. Зокрема, Сазонов підкреслив, що формула «Роттердам+» заснована на імпортному паритеті, і зараз за аналогічною формулою в Україні формується ціна на газ, що закріплено в Меморандумі з МВФ.

«Детективам складно обгрунтувати шкідливість вугільного «Роттердам+» при тому, що найбільший міжнародний донор України вітає введення газової формули «Амстердам+», - написав Сазонов.

Він також зазначив, що після скасування «Роттердам+» ціна на енергетичне вугілля зросла, в результаті споживачі переплатили за електроенергію 4,4 млрд грн. І це вже стало предметом розслідування ДБР.

«Поки НАБУ розслідує справу про введення «Роттердам+», Державне бюро розслідувань (ДБР) з березня цього року розслідує обставини скасування формули. Тим, хто скасовував «Роттердам+» ставиться «заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем», - написав Сазонов. Крім того, політолог наголосив, що «Роттердам+» був найбільш швидким і прозорим способом ліквідації вугільної корупції. Після скасування формули, вона повернулася в галузь.

Популярні новини зараз
Українцям не повністю виплатять першу "теплу" субсидію: у чому причина Українцям встановили заборону на опалювальний сезон: стосується всіх власників газових плит Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах
Показати ще

«Напевно, всі чули про жахливі корупційних схемах, що охопили державну енергогенеруючу компанію «Центренерго» після зміни влади і скасування Роттердам+ в 2019 році. Через фірми-прокладки Коломойського туди поставлялося російське вугілля по завищеній ціні, через що прибуткове держпідприємство протягом року отримало багатомільярдні збитки. Після втручання Міненерго новий менеджмент «Центренерго» погодився підписати контракт на закупівлю вугілля за формулою Роттердам+. Ціна за формулою виявилося навіть на 20% нижче, ніж регуляторна ціна держшахт», - написав Сазонов.

Політолог також нагадав, що офіційні експертизи підтвердили законність і економічну обґрунтованість «Роттердам+», і завдяки формульного ціноутворення була припинена практика цінової дискримінації українського вугілля.

Нагадаємо, формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

10 липня 2020 р. за сприяння Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам +».

За принципом імпортного паритету з 2017 р. в Україні формується ціна на природний газ для населення. Ціни визначаються на основі вартості газу в європейських хабах плюс витрати на його доставку в Україну. Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Денис Шмигаль затвердив цей підхід у меморандумі з МВФ. Він передбачав включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF (так звана формула «Амстердам+». З 1 серпня 2020 р. ціни на газ для населення стали нерегульованим, однак принцип імпортного паритету при ціноутворенні продовжив свою дію.