Аналітичний Telegram-канал "Висока Порта" опублікував пост Юрія Романенка, де порівняв сьогоднішню ситуацію з виборами Тихановської з виборами в 1994 році, коли до влади прийшов Олександр Лукашенко. І дійсно, між цими ситуаціями чимало спільного. Зокрема, в 1994 році Лукашенко також був "темною конячкою", і значно відставав від лідерів передвиборної гонки. На той момент він був простим головою радгоспу, який пішов на вибори проти старої еліти. Хто міг припустити, що суспільство зробить вибір на користь маловідомого кандидата? Але це виявилося так.

Однак далі починаються значні відмінності. Глава Білорусі Кебич дійсно дозволив провести чесні вибори. На відміну від Лукашенка, який в черговий раз сфальсифікував результати, Кебич провів чесні вибори. Чому так вийшло?

По-перше, режим Кебіча не був персоналістським. Перш за все, еліти тут були орієнтовані на регіони, і не зібрані навколо однієї особистості. По-друге, еліти того часу так і не змогли швидко адаптуватися до пострадянських реалій, тому вони були дезорієнтовані. Їм потрібно було адаптуватися до нових реалій, в тому числі для отримання економічної допомоги від Заходу. Однією з цих вимог були чесні вибори.

Тому потрібно розуміти, що перемога Лукашенка в 1994 році – це не результат демократії, що розвивається в Білорусі, а скоріше проблема, викликана проблемами старих еліт.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадавши, "Президент-це ти": дружина екс-кандидата в президенти Білорусі звернулася до Тихановської.

Як повідомляв портал Знай.ІА, У небі над Києвом помітили величезний прапор сусідньої країни- " білоруси, ми з вами!"

Також Знай.ІА писав, що Зеленський терміново звернувся до Лукашенка через протести в Білорусі: "пряма дорога к..."