Кабінет Міністрів за пропозицією Фонду державного майна створив робочу групу для вибору оптимальної моделі створення вертикально-інтегрованої компанії на базі ПАТ «Центренерго» та ефективних державних вугільних шахт.

Таке рішення було прийнято на засіданні уряду 2 вересня.

«Це дасть можливість державі підвищити інвестиційну привабливість «Центренерго» в розрізі запланованої на 2021 р. приватизації, відмовитися від державних дотацій у вугільний сектор, а також забезпечити прибуткову і стабільну роботу ефективних державних вугледобувних підприємств», - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

Згідно з документом, робоча група протягом одного місяця визначила найбільш оптимальну модель об'єднання "Центренерго" з вугільними шахтами. За організаційну роботу цього дорадчо-консультативного органу відповідатиме Фонд державного майна.

Нагадаємо, наприкінці серпня Міністерство енергетики в рамках реформування вугільної галузі запропонувало найбільш ефективні державні вугільні шахти об'єднати з компанією "Центренерго". З одного боку, це має забезпечити стабільний збут вугілля з держшахт, з іншого – підвищити ефективність приватизації «Центренерго», яка запланована на II кв. 2021 р.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус В інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що приватизація компанії повинна відбутися разом з сировинною базою. Для цього, за його словами, перед приватизацією потрібно перспективні державні шахти об'єднати з «Центренерго».

Ідею передачі "Центренерго" державних вугільних шахт підтримав генеральний директор генеруючої компанії Олександр Корчинський. На його переконання, це дозволить поліпшити фінансовий стан компанії і відповідно підвищити її вартість.

З липня 2019 р.по поточний момент «Центренерго» знаходиться під операційним контролем групи «Приват» Контроль був встановлений після призначення Кабінетом Міністрів главою компанії Володимира Потапенка. Це сталося в той час, коли представником президента в уряді був Андрій Герус.

Після цього "Центренерго" почала закуповувати вугілля через близькі до» Привату " компанії і реалізувати з дисконтом всю вироблену електроенергію підприємствам цієї групи.