Проект об’єднання державних вугільних шахт з компанією «Центренерго» вигідний в першу чергу для держави, яка таким чином одночасно підвищить шанси на успішну приватизацію компанії і вирішить проблеми збуту вугілля. Про це заявив експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

«Проект об’єднання державних шахт і «Центренерго» в одну вертикально інтегровану компанію принесе вигоду насамперед державі. Уже давно в уряді лежать розрахунки, що коли до «Центренерго» передати шахти, то це підвищить ефективність самої компанії. І, що найбільше цікавить уряд, у декілька разів зросте інвестиційний «імідж» та ціна «Центренерго» у ході самої приватизації», – зазначив Корольчук.

За словами експерта, що найбільш ймовірно, до складу «Центренерго» будуть передані державні шахти «Добропіллявугілля».

«Найбільш ймовірним кандидатом на приєднання до «Центренерго» є шахти «Добропіллявугілля», які з 2011 року орендує ДТЕК. По факту і фінансовій звітності – це найбільш ефективні і готові до видобутку вугілля шахти. До того ж, вони водночас і найбільш рентабельні. Це і не дивно. За попередні роки у «Добропілля» було вкладено сумарно $400 млн. Результатом є те, що підприємство здатне щороку видобувати 4 млн т вугілля», – наголосив Корольчук.

Нагадаємо, 2 вересня Кабінет Міністрів зробив перший крок для об'єднання державних шахт з «Центренерго». З ініціативи Фонду державного майна уряд створив робочу групу, яка найближчим часом повинна визначити модель організації вертикально-інтегрованої компанії на базі держшахт і «Центренерго».

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

За оцінками уряду, такий крок буде сприяти підвищенню інвестиційної привабливості «Центренерго», приватизація якої запланована на 2021 г. Також це рішення дозволить реструктуризувати вугільну галузь і забезпечити гарантований збут вугілля.

Раніше ідею об'єднання «Центренерго» з держшахтами озвучували голова комітету Верховної ради з питань енергетики Андрій Герус і керівник «Центренерго» Олександр Корчинський.

З липня 2019 р операційний контроль над компанією «Центренерго» здійснює група «Приват» Ігоря Коломойського. З того моменту компанія стала об'єктом багатьох журналістських розслідувань про корупційні схеми при постачанні вугілля і продажах електроенергії.