Завдяки чому на Землі є життя?

Один із чинників – озоновий шар, який огортає нашу планету, захищаючи від вбивчого ультрафіолетового проміння.

І якщо шар з озону оберігає нас мільйони років, то ми зберігаємо його всього лиш впродовж 33 років.

16 вересня відзначається Міжнародний день охорони озонового шару. В цей день 33 роки тому був підписаний Монреальський протокол, який зобов’язав міжнародну спільноту зменшити викиди речовин, які руйнують озоновий шар. Завдяки цьому документу тисячокілометрова діра над Антарктидою значно зменшилась, а озонова проріха над Арктикою майже «загоїлась».

Україна також ратифікувала Монреальський протокол. Однак імплементація деяких норм в наше законодавство відбулась тільки у грудні минулого року, коли набув чинності Закон України про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази». Те, що закон прийнятий, не тільки наближає наше законодавство до рівня ЄС, а і забезпечує наш вклад у збереження озонового шару на планеті.

Популярні новини зараз
Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Державна екологічна інспекція має свої повноваження у сфері захисту озонового шару. Ми відповідальні за:

✅проведення планових та позапланових перевірок щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері озоноруйнівних речовин;

✅здійснення оцінки вмісту озоноруйнівних речовин в атмосферному повітрі;

✅надання суб’єктам господарювання приписів щодо усунення виявлених під час перевірок порушень.

Проте кожна людина сьогодні має робити свій вклад у захист озонового шару. Тому маємо стати більш свідомими, відмовившись від спалювання сміття і трави, ефективно використовуючи ресурси та впроваджуючи екологічно безпечні технології.