Пролобійована олігархом Віктором Пінчуком правка в законі за зеленими тарифами, яка дозволяє отримувати електроенергію за пільговою ціною для свого сталеплавильного заводу, забирає гроші у виробників зеленої електроенергії.

Про це УНН розповів голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Він зазначив, що укладений Міненерго меморандум з інвесторами "зеленої" електроенергії, що згодом став законом - однозначно зіграв позитивну роль. Вже в серпні держава вчасно розрахувалася з виробниками "зеленої" електроенергії, чого не було в останні 8 місяців, а українці заощадили 600 млн грн.

Однак ситуація, насправді, не така вже й позитивна. У період проходження закону в Раді окремі депутати внесли в його текст свої лобістсткіе правки, які спотворили закон і, як наслідок, не дали повноцінно врегулювати питання, як це було спочатку задумано, продовжив Конеченков.

До таких правок, наприклад, відноситься придумане нардепами поняття" Зелена Металургія", таким чином відібравши гроші, необхідні для розрахунків з виробниками" зеленої " електроенергії.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Пролобіював їх "слуга народу" Дмитро Кисилевський, Колишній співробітник Віктора Пінчука і зробив він це на користь сталеплавних заводів, зокрема Пінчука.

"Я так розумію, що це була окрема домовленість між Пінчуком і окремими депутатами, щоб проголосувати за закон, ввівши в нього положення" зеленої металургії",- зазначив Конеченков.

УНН вже писав про цю ситуацію, вказуючи, що державні пільги завдяки екс-співробітнику Пінчука отримали обрані сталеплавні заводи, які тепер звільнені від платежів на користь держави, зокрема "Укренерго". До таких належать "Дніпросталь", "Електросталь", "Азовелектросталь", а також "Дніпроспецсталь". В АМКУ проблему проігнорували, а в НАЗК відповіли, що цей конфлікт інтересів перевірять.

Нагадаємо, в законі 810-Х, який базується на підписаному президентом Володимиром Зеленським законопроекту №3658, щодо скорочення зелених тарифів були додані спеціальні умови для підприємств «зеленої» електрометалургії – для них буде застосовуватися тариф на передачу, який не буде враховувати витрати «Укренерго» на виплати за «зеленим» тарифом. Автором таких поправок був нардеп фракції "Слуга народу" Дмитро Кисилевський.

За словами Кисилевський, до групи "зеленої" електрометалургії потрапляють завод "Дніпросталь" (м.Дніпро, власник - Interpipe Steel Віктора Пінчука), "Дніпроспецсталь" (м. Запоріжжя, один з власників VS Energy Олександра Бабакова), "Електросталь" (м. Курахове Донецької обл, власник - бізнесмен Ігор Анреєв) і "Азовелектросталь" (м. Маріуполь).

Раніше народний депутат, заступник голови Комітету з питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко зазначав, що поняття «Зелена Металургія» дозволить економити компанії Інтерпайп Віктора Пінчука 12-15 мільйонів доларів щорічно.

Голова правління ПрАТ НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю БізнесЦензор заявив, що за пільги на електроенергію для заводу Пінчука заплатить бізнес, школи, дитсадки та лікарні.
За його словами, звільнення окремих підприємств від сплати частини тарифу «Укренерго» коштуватиме близько 100 млн грн., які змушені будуть заплатити інші споживачі, зокрема з соціальної сфери.

"Вважаю цю норму глибоко несправедливою. Такий, що, по суті, ставить в нерівні умови різних споживачів. Що особливо сумно-цю пільгу отримають підприємства з цього переліку-оплатять всі інші споживачі»,- сказав Кудрицький.