Закріплення на законодавчому рівні збільшення ставки прибутковості RAB-тарифів на стару базу до 6% з одночасним перенесенням на операторів системи розподілу (ОСР) витрат на підстанційну складову призведе до позитивних наслідків і для споживачів, і для енергетиків. Про це заявив Олег Козачук, засновник Асоціації з енергоефективності та енергозбереження, Керівник АТ "Хмельницькобленерго».

Олег Козачук розповів про те, що асоціація з енергоефективності та енергозбереження пропонує збільшення ставки прибутковості RAB-тарифів на стару базу до 6% з одночасним перенесенням на операторів системи розподілу (ОСР) витрат на підстанційну складову. Козачук вважає, що цей крок допоможе залучати позиковий капітал у розвиток електромереж, підвищувати інвестиційну привабливість і якісно позначиться на умовах приєднань до електромереж.

«Для потенційного споживача очевидний плюс-це скорочення термінів підключення, зменшення витрат часу на дослідження даних питань при підготовці бізнес-планів і заявок і істотне зниження вартості підключення до електромереж. Тобто помітна економія двох дуже важливих ресурсів для будь - якої людини - часу і грошей», - пише керівник "Хмельницькобленерго».

Козачук зазначив, що ця пропозиція прийнята на державному рівні одноголосно: "про це свідчить єдина позиція Національної ради реформ, яку озвучив його голова Михайло Саакашвілі, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, а також підтримав глава уряду Денис Шмигаль. Така єдність свідчить про наявність політичної волі, яка повинна трансформуватися в конкретні законопроекти і проекти нормативних актів. Сподіваємося, що до дуже правильної позиції уряду, Нацради реформ і Міненерго приєднається і профільна комісія – НКРЕКП.

Разом з тим Олег Козачук переконаний, що максимально позитивний ефект підтримані рішення можуть дати тільки в комплексі. Йдеться про поліпшення нормативно-правового поля, що регулює енергетичний сектор, земельне законодавство, зменшення терміну розробки проектно-кошторисної документації.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Тобто слід пам'ятати, що завдання щодо поліпшення ситуації з Getting Electricity - комплексна і вимагає міжвідомчого підходу і залучення фахівців, які до енергетичного сектору прямого відношення, здавалося б, не мають. І увага, яку приділяють даному питанню перші особи держави, показує, що вони розуміють всю важливість енергетичного "пазла"», - зазначив Козачук.

Нагадаємо, в Міністерстві енергетики заявили, що для залучення інвестицій в енергетичну галузь підтримують спрощення умов підключення до електромереж і впровадження ефективного стимулюючого тарифоутворення, розвиток "зеленої" енергетики, маневрових потужностей і проектів Energy Storage.