Пленарне засідання Парламенту, що цього тижня виявилося єдиним в результаті нової хвилі заражень на COVID-19 у Верховній Раді, розпочався одразу з виступу прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. Та початок звіту переріс у справжню дискусію з присутніми в залі народними депутатами: виникла вона в ході найобговорюванішої нині теми – "карантину вихідного дня", який не тільки на думку багатьох українців, а й парламентарів, насправді є фікцією і аж ніяк не призупиняє розповсюдження небезпечного вірусу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Представники одразу кількох політичних сил заявили з трибуни про те, що затверджений Урядом "карантин вихідного дня" більше завдає шкоди, аніж допомагає.

"Замість того, щоб вводити масове тестування та забезпечення системи охорони здоров'я всім необхідним і маючи для цього 7 місяців, Уряд вибрав цей план. У вас все змішалося: лікарі, які не отримують зарплати, ФОПи, які хочуть вижити, днями Уряд своїм розпорядженням скасував затверджене у квітні обмеження розміру зарплат керівникам підприємств і іноземцям, членам наглядових рад низки держпідприємств. Такий "сніжний ком" некомпетентності і неефективності несеться і може завалити державу", - зазначає член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, нардеп від депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко.

Денис Шмигаль / фото: Кабмін
Денис Шмигаль / фото: Кабмін

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Нардепи наголосили, що чекають від Кабміну розробки чіткого плану боротьби з пандемією.

"Всім зрозуміло, що 2 днями проблему не вирішити – якщо треба йти, треба йти на великий двох- або трьохтижневий локдаун, як це робиться у всіх країнах світу. Для того, щоб розірвати ланцюжок цієї хвороби. Але задля цього ми маємо підтримати людей і компенсатори повинні придумати ми з вами, Уряд, аби люди не залишилися сам на сам з бідою та відсутністю грошей", – підкреслює народний депутат від фракції "Слуга Народу" Ігор Фріс.

Ігор Фріс - фото з Фейсбук
Ігор Фріс - фото з Фейсбук

У відповідь же прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що впродовж останніх днів чув чимало "безпідставних і маніпулятивних коментарів". І спробував ще раз пояснити логіку запровадження "карантину вихідного дня" і присутнім в залі нардепам, і українцям.

"По-перше, це не українське ноу-хау – ми бачили ефективність від "карантину вихідного дня", коли його запровадили Німеччина та Ізраїль. Наприклад, в Ізраїлі саме завдяки йому вдалося зменшити захворюваність на COVІD-19 на 20 %. По-друге, вчені Німецького інституту Роберта Коха вивчили більш ніж 200 тисяч протиепідемічних розслідувань і головний висновок – це те, що люди заражаються найчастіше у таких місцях: 1) домогосподарства і робочі місця, 2) місця культурного та соцдозвілля", - підкреслив Денис Шмигаль, наголосивши на тому, що цей карантинний метод зможе хоча б частково сприяти обмежуванню тісного спілкування людей.

Звернувся прем'єр і до українських роботодавців із проханням про переведення, за можливості, працівників на дистанційний варіант роботи.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.