Політичний блогер Сергій Корнак порівняв умови для ведення бізнесу в Україні та КНР.

На такі думки його наштовхнула розмова з Олегом - колишнім китайським підприємцем, якій переїхав в Україну.

Він розповів, що за китайськими правилами бізнес, річний оборот якого менше мільйона доларів, вважається малим. І для нього створюються пільгові умови - зокрема, прибутковий податок становить всього один відсоток.

«Наші приватні підприємці не дотягують і до 50 тисяч доларів на рік, а там, якщо у тебе менше мільйона - ти не гідний навіть уваги», - проводить порівняння Корнак.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Ті ж підприємства, які ззовні приходять в Китай, на п'ять років звільняються не тільки від податків, але і від всіляких перевірок.

«Тому що вони надають робочі місця, а якщо виробництво розоряється або закривається, то за договором все обладнання залишається китайцям. І це справедливо: чи не закривайся, розробляй розумну стратегію і плани», - ділиться своєю думкою оглядач.

Але, звичайно, не варто вважати Китай ідеалом і наслідувати йому абсолютно в усьому. Партійна диктатура, ієрархічне суспільство і тотальна цензура навряд чи комусь в Україні припадуть до смаку.

Зокрема, Олег не відчуває особливого оптимізму щодо китайської вакцини від коронавірусу, адже вона ще не пройшла всіх необхідних випробувань. А що стосується нульової захворюваності, з нею справа йде просто: уряд в Китаї повністю контролює пресу, ось про захворювання і не пишуть.

Однак в Китаї все-таки влада - окремо, бізнес - окремо. Нашій країні до такого становища ще далеко.

«Політика не має відношення до бізнесу, там свої правила. Ось так має бути й у нас, бізнес повинен бути самостійним, зі своїми чіткими правилами гри, без впливу влади. Я вважаю, нам варто розвивати торговельні відносини з Китаєм - він вийшов на перше місце по товарообігу в Україні», - резюмує Сергій Корнак.

Раніше цей блогер закликав до скорочення українського чиновництва.

Також він засудив введення касових апаратів як засіб тиску на малий бізнес.