Український уряд наполягає на визнанні Азовського моря в якості «міжнародного простору».
Україна намагається домогтися від європейських партнерів визнання Азовського моря як «міжнародного водойми», а не внутрішнього моря двох держав. Зміна статусу водойми необхідно для того, щоб іноземні військові судна могли туди заходити. Таким чином Україна має намір заручитися підтримкою партнерів по альянсу безпеки і ЄС в припиненні провокацій у морських кордонів.

Про це повідомив глава МЗС України Павло Клімкін.
«Ми намагаємося зараз сконцентрувати наших партнерів на те, щоб політично та юридично Азовське море було визнано звичайним територіальним морем на противагу тим маніпуляціям, спекуляцій, про які йдеться», - заявив міністр.
Також він назвав «помилкою» відсутність чітких меж між РФ і Україною в Азовському морі. Клімкін зазначив, що в даний момент Україна буде нарощувати присутність свого угруповання ВМС поблизу портів Маріуполя і Бердянська.
Для протидії російській агресії з боку моря, Україна повинна збільшити військову присутність в Азовському морі. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Крім того, Україна повинна виграти судовий позов про порушення Росією морського права.
"Я відчуваю занепокоєння (про ситуацію з російською агресією в Азовському морі, - ред.) Більш ніж поділяю. Але прогноз не поділяю. По-перше, ми передбачали це розвиток, і передбачали його не вчора. Ми прекрасно розуміли, що Росія почне контрольовану ескалацію. Наші дії не повинні бути сконцентровані тільки на політику або тільки на безпеку. чи спрацює тільки поєднання всього. По-перше, це наше військову присутність на узбережжі, протідесантние дії. Подальше присутність в Азовському морі - ми повинні її розвивати. Без цього не переможемо ", - повідомив Клімкін.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Він також додав, що Україна зможе протидіяти агресії РФ в Азовському морі завдяки підтримці міжнародних партнерів і юридичної боротьбі в судах.
"Зараз у нас є арбітражний позов рамках Конвенції (ООН, - ред.) З морського права, і тому ми повинні його виграти, там буде все дуже чітко. Відносно і Росії - юридичне визначення, а головне, що Росія повинна нам потім відшкодувати. Я вважаю, що тільки поєднання всього цього має спрацювати ", - додав Клімкін.
Клімкін також зазначив, що договірно-правова база України з РФ буде в корені переглянута.
"Ми повинні докорінно переглянути всю договірно-правову базу з РФ. Це не може бути зроблено в один момент, але це буде зроблено. Ми не можемо триматися на тій договірно-правовій базі, яка була в попередній реальності", - сказав він.
Нагадаємо, що Російська Федерація в Азовському морі змінила свою поведінку - почала затримувати іноземні судна при проході в Керченській протоці. Про це помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян сказав сьогодні на прес-конференції.
Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що ворожі кораблі наблизилися впритул.

Раніше "Знай.uа", що Росія почала блокаду Чорного моря.