Автомобіль учасника української лемківської громади в Польщі Адама Вевюркі спалили в ніч на суботу, 8 вересня.

Про це повідомляють ЗМІ.

Відзначається, що автомобіль був припаркований на стоянці біля школи з українською мовою навчання в місті Легніца Нижньосілезького воєводства.

"Я залишив своє авто у Легниці біля української школи, де викладаю, в п'ятницю о 15:00. А сам поїхав іншою машиною на засідання Об'єднання лемків в Горлицях (Малополское воєводство). Перебуваючи тут, дізнався про підпал своєї машини", - заявив Вевюрка.

Він додав, що поліція поки з ним не зв'язалася, проте на місці події вже була під час гасіння пожежі.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Раніше в Польщі окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства відкрила слідство у справі висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича, з якими він виступив в ході пам'ятних заходів в Сагрині, присвячених пам'яті українців, убитих там під час акцій польського збройного підпілля в 1944 році.

У Міністерстві закордонних справ України закликали Польщу припинити переслідування Григорія Купріяновича.

Разом з тим варто відзначити, що раніше в Ленкніці (місто у Польщі) компанію українців побили просто тому, що вони українці. На ґрунті національної неприязні на них напав місцевий житель.

Про подію розповіла Анета Берестецька - глава прес-центру повітового комендатури поліції в місті Жари. За її словами, бійка сталася в одному із закладів громадського харчування.

"Як з'ясували правоохоронці, 37-річний чоловік публічно і без причини нецензурною лексикою образив двох громадян України з приводу їхньої національної приналежності. Крім того, він порушив тілесну недоторканність одного з них, вдаривши його по голові, завдаючи стусани і смикаючи за одяг. Нападник також погрожував позбавленням життя", - заявила вона в ефірі одного з польських радіостанцій.

Випадки, коли за українську мову або національність вас можуть побити просто посеред вулиці або навіть в громадському транспорті, спалахують все частіше: жителі Польщі вважають, що заробітчани відбирають у них дорогоцінні робочі місця, а тому людського відношення не гідні. Ситуація поступово виходить з-під контролю, а радикальність стрімко перейшла в моторошну жорстокість.

Крім цього, підозрюваний розгромив побутову техніку в закладі: загальна сума збитку перевищила 6 000 злотих. Також наголошується, що поляк був не у найтверезішому стані, коли вирішив напасти.

Двох українців побили у Польщі через національність

Нагадаємо, Польща поставила українських ультраправих на конвеєр.

Як повідомляв "Знай.ua", українці відповіли, чим їх приваблює Польща.

Також "Знай.ua" писав, що російське консульство в Києві задимілося на День Незалежності України.