Нервово-паралітична отрута "Новачок", якою отруїли екс-агента ГРУ Сергія Скрипаля і його доньку, вчені називають "бомбою уповільненої дії". Так, якщо отрута не вбиває свою жертву відразу, то через десятки років вона помре в страшних муках. Про це стало відомо з журналістського розслідування медіа-порталу "Проект".

Згідно з даними дослідження, радянський військовослужбовець Володимир Петренко був одним із тих, хто в 1982 році погодився, щоб на ньому випробували цю речовину. Як стверджує російський учений Володимир Угльов, який синтезував один із видів "Новачка", на військовому застосовували "допорогову" дозу, яка не завдає видимої шкоди людському організму.

отруєння Скрипалів

Крім того, що в 90-ті Петренко намагався через суд домогтися від держави компенсації за шкоду здоров'ю, заподіяну під час експериментів. Суд визнав факт випробувань, але шкоди організму не знайшов і тому його позов відхилив. На даний момент всі ці документи про експеримент знаходяться під грифом "таємно".

Використання конкретної отрути "Новачка" підтверджують і результати його медичного обстеження, згідно з яким у Петренко почалися "зміни в активності ацетилхолінестерази крові".

Популярні новини зараз
В Україні зростуть ціни на інтернет: чого очікувати українцям і які цьому причини Періодична повірка квартирних лічильників: хто має право проігнорувати процедуру 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат
Показати ще

Відзначається, що на сьогоднішній день, через 35 років після експериментів, Володимир Петренко страждає від безлічі захворювань, які сильно зачепили його шлунок, дихальні шляхи і навіть шкіру.

отруєння Скрипалів

Нагадаємо, що британська розвідка вийшла на офіцерів ГРУ, які отруїли Сергія і Юлію Скрипалів, завдяки нещодавно завербованому російському шпигуну.

Як повідомляв портал Знай.uа, влада Великобританії в черговий раз заявила, що Росія продовжує ігнорувати запити і не дає ніяких відповідей щодо отруєння Сергія Скрипаля.

Також портал Знай.uа писав, що чоловік, який представився Олександром Петровим і є підозрюваним у замаху на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки, пообіцяв дати коментар пресі, щодо гучної справи з отруєнням "Новачком".