Провідні вчені кілька днів назад оголосили результати надскладного дослідження єгипетської мумії з колекції Ермітажу, які близько дві з половиною тисяч років.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Варто відзначити, що спочатку вчені підозрювали, що це тіло знатної стародавньої жінки, проте результати приголомшили навіть скептиків.

Так, головне відкриття вчених перевернуло всі уявлення музею про це експонаті.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Крім того відзначається, що мумію, яка довгий час зберігалася в запасниках Ермітажу, вважали храмової співачкою на ім'я Бабат, що жила у Фівах за часів царювання фараона Псаметіха Першого.

За рузультатами дослідження вчені прийшли до висновку, що насправді стародавня мумія це чоловік. Причому, чоловік-євнух - з великою часткою ймовірності вчені припустили, що він служив у палаці фараона.

Відзначається, що справжня загадка з цією мумією розпочалась ще з початку 20 століття, адже вся справа у тому, що до революції ядро ​​єгипетської колекції розташовувалося в іншому петербурзькому музеї - в Кунсткамері, оскільки вважалося неналежним зберігати фактично померлих людей поруч з покоями здорової імператорської сім'ї.

Після революції колекція переїхала в Ермітаж, в Єгипетський зал, але при транспортуванні вчені того часу, як видно, переплутали саркофаги.

Звичайно, могли переплутати і раніше, ще в Єгипті перед відвантаженням, кажуть дослідники. Але важливо зараз інше: вперше в науково-дослідній історії Ермітажу вдалося вивчити мумію, що не доторкнувшись до неї. Всього 47 секунд сканування - і мумія починає перетворюватися в реальну людину.

Цей чоловік страждав захворюваннями опорно-рухового апарату - ними страждає і сучасна людина. Тут є виражений остеохондроз шийного відділу, попереково-крижового відділу.

Колективне здивування вчених викликав той факт, що у цього єгиптянина, якому зараз близько вже двох з половиною тисяч років, збереглося тридцять абсолютно здорових зубів. Це говорить не тільки про унікальний майстерності бальзамування, а й тому, що за життя в ті далекі часи жрець Па Кеш не страждав карієсом.

Петербурзькі медики поставили діагноз єгипетської мумії з Ермітажу

Нагадаємо, вчені стежили за приматами і дітьми, і зрозуміли ось що.

Як повідомляв "Знай.ua", вчені виявили ген витривалості.

Також "Знай.ua" писав, що вчені відповіли на головне питання чоловіків.