З'явився шорт-лист Букерівської премії, однієї з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури:

▪️Робін Робертсон "The Long Take" (Великобританія)
▪️Ганна Бернс, "Milkman" (Великобританія)
▪️Дейзі Джонсон, "Everything Under" (Великобританія)
▪️Рейчел Кушнер "The Mars Room" (США)
▪️Річард Пауерс "The Overstory" (США)
▪️Есі Эдугян "Washington Black" (Канада)

"У списку з шести чоловік домінують жінки. Сьогодні в нього увійшли Ганна Бернс, Есі Едугян, Дейзі Джонсон, Рейчел Кушнер, а також Річард Пауерс і Робін Робертсон", - інформували в комітеті.

Голова журі премії, британський письменник і філософ Кваме Ентоні Аппіа назвав всі шість книг, які потрапили в шорт-лист, "чудесами стилістичної винахідливості".

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"У кожній з них центральне місце відведено мові, однак у всіх інших відносинах вони дуже різноманітні, оскільки досліджують безліч тем", - зазначив він.

За словами Аппіа, кожен з цих романів "вивчає анатомію болю", але при цьому у всіх них є і моменти, що вселяють надію. Голова журі зізнався, що вибір книги-переможниці з числа шести претендентів на перемогу буде непростим завданням.

Есі Эдугян

Потрапляння до цього списку гарантує номінанта 2,5 тисячі фунтів стерлінгів. Переможець премії повинен бути оголошений 16 жовтня, він отримає 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Вперше вручення нагороди відбулося в 1969 році. До 2013 року Букерівська премія присуджувалася авторові, що проживає в одній з країн Співдружності націй (колишнього Британського співтовариства, що об'єднує колишні колонії та домініони Британської імперії), Ірландії чи Зімбабве. Однак потім журі дозволило претендувати на неї письменникам з інших країн за твори, написані англійською мовою і опубліковані в Сполученому Королівстві.

Нагадаємо, в Гарвардському театрі Сандерс були оголошені лауреати щорічної, 28-й за рахунком Шнобелівської премії.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" Муракамі відмовився від участі в аналогу Нобеля.

Також портал "Знай.uа" повідомляв, що Венеціанському кінофестивалі вручили премію фільму українського виробництва.