Скандал стався в невеликому містечку Берегово, що на Закарпатті. У мережі з'явилося відео, на якому українці з Берегово дають присягу на вірність Угорщині, для отримання громадянства.

Як видно на відео процес проходив в угорському консульстві. Далі працівник консульства проводить новоприбулим громадянам Угорщини лікнеп, в якому повідомляє, що владі України необов'язково знати про нові паспорти. Навіщо українцям громадянство Угорщини і чому необхідно повідомляти владі про ваше нове громадянство ми розповімо далі.

Подвійне громадянство в Україні вимагає додаткового врегулювання на законодавчому рівні. Де-юре зараз, щоб отримати паспорт громадянина іншої країни, з українського громадянства необхідно вийти. Але де-факто ці норми порушуються, адже Угорщина не вимагає від українців відмовлятися від першого паспорта.

Є кілька способів отримати угорське громадянство. Наприклад, репатріація – відновлення громадянства для етнічних угорців, укладення шлюбу, кровна спорідненість з громадянином Угорщини або безперервне проживання в цій країні протягом восьми років або довше.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Щоб претендувати на отримання угорського паспорта, вам потрібно довести наявність угорського коріння – родовід. В українському архіві повинні видати відповідну довідку.

Раніше багато, навіть з тих, хто живе не на Закарпатті, а в інших регіонах України, робили такі паспорти. По суті, купували за гроші родовід, якого немає насправді, з цим документом зверталися до угорського посольства, там, очевидно, теж щось платили і отримували громадянство. У посольстві або консульстві можуть провести тест на знання угорської мови, але, наскільки я знаю, це як не надто жорстко перевіряється.

Але людей все одно не зупиняють такі дрібниці, українці і надалі хочуть отримувати угорське громадянство. І це їх бажання можна зрозуміти. Так як з паспортом Угорщини люди отримують необмежені можливості для пересування по Європі і не тільки. З угорським паспортом ви отримує безвіз в Америкою, легально можете працювати в Англії, де зарплати в 4-5 разів вищі від українських, не кажучи вже про можливості працювати без робочих віз в Чехії і Польщі.

"Знай.ua" писав на цю тему: робота в Польщі опинилася під питанням: як Україна сама все псує.

"Знай.ua" нагадує: скандал з паспортами й угорським душком на Закарпатті: Москаль розповів, звідки відео.