В Стамбулі турецькі хірурги провели унікальну перехресну операцію з пересадики печінки між українською та турецькою сім'єю.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

Варто відзначити, що це вже була друга спроба пересадки печінки. Так, спочатку українці хотіли зробити операцію в Італії, проте імовірні донори не підішли по групі крові.

"Сім'я 39-річного українця Миколи Паніва намагалася провести операцію з трансплантації в Італії, після постановки діагнозу – цироз печінки у 2017 році, але через несумісність по крові родичі не змогли стати донорами", – повідомили лікарі однієї із приватних клінік Стамбула.

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У свою чергу 66-річний Сулейман Оналак також потребував пересадикит печінки, проте родичі та знайомі не могли стати донором для нього.

Завдяки розміщенню даних потенційних донорів у базі та проведення певних досліджень було з'ясовано, що дружина Паніва Лариса може бути донором для Сулемана Онала, а син останнього – Іззет може стати донором для Миколи Паніва.

Наразі вже відомо, що операція по трансплантації відбувалась одночасно, а вже через деяких час всіх пацієнтів було успішно виписано з лікарні, відомо, що всі вони почуваються добре.Наразі сім'ї підтримують зв'язок, спілкуючись в соціальних мережах.

Разом з тим варто відзначити, що команда вчених з Фінляндії після п'ятирічного дослідження зробила приголомшливе зізнання стосовно оікування апендициту. Зокрема, вони відзначили, що антибіотики набагато ефективніше для лікування апендицита, ніж хірургічна операція.

Неускладнений апендицит, як правило, зустрічається в 80 % випадків і не вимагає серйозного втручання в роботу організму, вважають медики.

Для перевірки своєї гіпотези експерти зібрали групу з 530 пацієнтів у віці від 18 до 60 років з діагнозом гострий неускладнений апендицит. Добровольців розділили на дві групи: перша, що складається з 257 пацієнтів, брала антибіотики, а друга — погодилася на операцію по видаленню апендикса.

Добровольці з першої групи отримували регулярну ін'єкцію сильного антибіотика протягом трьох днів, а потім ще пройшли курс, що складається з двох таблеток, через тиждень.

Через рік операція була потрібна лише 23 % учасників експерименту. Випадки рецидиву протягом року були зареєстровані у 27% пацієнтів; і через п'ять років у 39 % добровольців. У загальній складності 70 пацієнтів пройшли через апендектомію (видалення апендикса) в перший рік і ще 30 протягом наступних п'яти років.

З'ясувалося, що в шести випадках з десяти лікування легких форм апендициту за засобом антибіотиків не призводить до рецидивів.

Надскладна та унікальна операція на серці 13-річного хлопця у Києві

Нагадаємо, перший раз 45-річного незайманого закінчився реанімацією.

Як повідомляв "Знай.ua", медики розповіли про ще одну небезпеку ожиріння.

Також "Знай.ua" писав, що вчені створюють розумні імуностимулятори.