Розслідування, проведене Вселенським Патріархатом, стало прямим доказом того, що українська церква не має відношення до Московського патріархату. Зміст документа, який називається «Вселенський престол і українська церква» було опубліковано на сторінці Київської православної богословської академії, як повідомляє видання Дім новин.

Провівши аналіз інформації з архіву богослови зуміли підтвердити, що Вселенським патріархатом ніколи офіційно не була передана Київська митрополія Москві. По суті, це було захоплення росіянами в 1686 році. Раніше Київська митрополія не була в числі РПЦ, а її митрополити отримували благословення Вселенського патріархату.

Згідно з документом, у 1589 році Російську церкву підвищили до патріархату, і пізніше її "кордони" Константинополем не були змінені. Проте в 1686 році Вселенський патріарх Діонісій IV «під жорстким тиском дозволив Московському патріарху висвячувати митрополита Київського» - старт цьому був дан з Гедеона. Такий дозвіл було отримано "Грамотою про передачу" через істотну відстань між Києвом і Константинополем, а також війнами. Виходячи з того часу, слово "передача" означало "дозвіл" лише на хіротонію, але не право на включення канонічної території в іншу автокефальну церкву.

Це стало доказом того, що "Вселенський патріархат ніколи не позбавляв Української церкви її канонічних прав", а орган, який займається видачею актів, має повний пріоритет в його тлумаченні.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Незважаючи на подібну аргументацію, Московській патріархат все одно відмовляється визнавати Українську помісну церкву.

А раніше патріарх московський і всієї Русі Кирил відправив листи главам помісних православних церков, де повідомив про позицію руської церкви після зусиль Константинопольського Патріарха по наданню Українській православній церкві автокефалії.

Так, він зазначив, що подібна ситуація загрожує всьому православ'ю в світі, а дії Патріарха Варфоломія були названі антиканоничним втручанням у справи іншої помісної церкви. Відзначається, що московський патріархат планує повністю розірвати спілкування з Константинополем.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що московський піп розповів про "спеціальних бойових комарів", яких створює США в "секретних лабораторіях", щоб знищити жителів колишнього СРСР.

Крім цього, Знай.UA стало відомо, що Україна розкрила брудні плани Путіна з приводу українських церков.

Також Знай.UA писав про те, що московські попи зважилися на дивний і підозрілий вчинок через українську автокефалію.