Творець WikiLeaks, австралієць Джуліан Ассанж відтепер офіційний еквадорець.

Міністр закордонних справ Еквадору Хосе Валенсія заявив про те, що засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу надано статус біженця в Еквадорі, повідомляє El Universo.

Раніше в зарубіжних виданнях з'явилась інформація, що в Еквадорі хочуть оформити для Ассанжа дипломатичний статус, щоб він міг отримати недоторканність і вільно пересуватися країнами та не боятися арешту. Йшлось про те, що Ассанжу збираються запропонувати посаду радника в посольстві Еквадору в Росії або Великій Британії.

Однак, міністр закордонних справ Еквадору не став коментувати цю інформацію.

"Його статус людини, яка просить про притулок, продовжує діяти", - заявив Валенсія.

В той же час, у Лондоні вже заявили, що не визнають ні еквадорського паспорту Ассанжа, ні його можливого дипломатичного статусу.

Нагадаємо, що творець WikiLeaks Джуліан Ассанж вже багато років сидить фактично в ув'язненні в посольстві Еквадору в Лондоні –він перебуває на території дипломатичного відомства з 2012 року. Йому доводиться ховатися через страх перед екстрадицією - британська влада погрожує затримати його і передати США або Швеції. У Сполучених Штатах на засновника WikiLeaks чекає смертна кара за публікацію секретних відомостей, а у Швеції його хотіли посадити за звинуваченням у зґвалтуванні.

Сам Ассандж впевнений – всі обвинувачення проти нього є політично вмотивованими через викривальну діяльність WikiLeaks.


Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Нагадаємо, у плани засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році входила втеча в Росію. Він подав документи на отримання візи, звернувшись в консульство РФ в Лондоні.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у липні 2018-го Джуліан Ассанж отримав повідомлення про те, що він повинен покинути посольство Еквадору в Лондоні.

Також "Знай.ua" писав, що у Ассанжа нещодавно різко погіршилося здоров'я.