Спеціальний представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки з питань України Курт Волкер заявив, що США повністю підтримують прагнення української церкви мати автокефалію.

Про це він сказав під час телефонної брифінгу в Брюсселі.

Волкер зазначив, що рішення Вселенського патріарха Варфоломія про підтримку українців у прагненні отримати власну помісну церкву є релігійним рішенням.

Курт Волкер

"З американської точки зору, єдине, що ми можемо сказати, що ми віримо в принцип релігійної свободи. Наша країна ґрунтується на цьому, і тому ми підтримуємо прагнення будь-яких людей сповідувати їх релігію так, як вони хочуть, і мати свободу і визнання і робити це мирно", - заявив спецпредставник США.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Волкер висловив сподівання, що весь цей процес не призведе до нових конфліктів. Не буде насилля, а релігійні лідери не візьмуть хріх на душу, закликаючи до повстань.

"Я сподіваюся, що не буде протестів і насильницьких дій, організованих в результаті цього рішення. Я думаю, це буде трагедією побачити це", - підкреслив він.

"Це трагедія що ви маєте релігійних лідерів, які говорять про звернення до насильства. Це буде жахливий випадок, і ми, безумовно, не хочемо бачити це", - відповів спецпредставник Держдепартаменту.

Додамо, 11 жовтня, стало відомо, що Синод Вселенського патріархату, на якому виршується питання щодо надання Україні автокефалії, перенесли. Митрополит заявили, що Томос Україні нададуть "коли буде підходящий час".

Крім того, вже опублікували текс рішення Синоду Вселенського патріархату, в якому детально пояснили, що ще потрібно розглянути та вирішити на засіданні у Стамбулі.

Нагадаємо, московські священики різко розкритикували рішення Синоду щодо надання Україні автокефалії.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Синод Вселенського Патріархату зняв анафему (відлучення від церкви) з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Також Знай.ua писав, що Синод офіційно звинуватив РПЦ у страшному релігійному злочині.

Дивіться: Томос для України. Філарет звернувся до вірян